Обсъждане на нова концесия на плажа в Благоевград искат съветниците от ГЕРБ

07 Октомври 2022 | 08:12
0 коментара
Общество
Обсъждане на нова концесия на плажа в Благоевград искат съветниците от ГЕРБ

Да се изследват възможностите за нова концесия на аквапарка в Благоевград искат съветниците от групата на ПП ГЕРБ. Снощи те депозираха предложение, което официално входират днес до кмета на общината Илко Стоянов и до председателя на ОбС Р. Тасков.

Една от възможностите е публично-частно партньорство чрез концесия, заяви лидерът на ГЕРБ Кирил Илиев. „Считаме, че чрез предоставянето на подобна възможност и отдаването чрез концесия, съоръжението ще бъде възобновено и въведено в експлоатация, без това да се отрази на бюджета на общината, както и ще доведе до осигуряването на приходи в общинския бюджет от концесионни такси. Тази възможност не противоречи на параметрите на общинския план за развитие на Община Благоевград и изцяло съответства на икономическата обстановка в страната, и необходимостта от това да бъдат създавани партньорства с бизнеса в интерес на гражданите и обществото. Нещо повече, чрез възприемане на този подход ние считаме, че ще бъде предоставена по-качествена услуга за гражданите и гостите на града, обектът ще бъде по- ефективно управляван и най-вече стопанският риск ще бъде поет от частен инвеститор, а не от общината чрез общинските средства и бюджет“, обясни Илиев.

Съветниците от ГЕРБ не настояват за незабавен отговор, тъй като са наясно, че е нужно време за изготвяне на прецизно обосновано предложение и смятат, че един месец време до ноемврийската сесия ще е достатъчно на администрацията да го внесе за дискусия в ОбС.

„Прекратената преди около година концесия за плажа в Благоевград е христоматиен пример как частник съсипва общинско имущество”, коментира предложението кметът на Благоевград Илко Стоянов и допълни: „Нека си спомним през колко частни ръце премина аквапаркът през последните години и какво на финала се случи с него. Нека си припомним и колко усилия костваше на общината прекратяването на концесията с Н. Галчев, който е един от успешните бизнесмени в страната. Само преди малко повече от година лидерът на групата съветници от ГЕРБ Кирил Илиев плашеше хората, че прекратяването на концесията за аквапарка ще донесе над 3 млн. лв. загуби за общината заради евентуални претенции и съдебни дела. Вместо да правят празни предложения от групата на ГЕРБ, нека доведат инвеститор, който да прояви интерес към този обект, защото до момента такъв няма заявен в общината от никого. Така няма да обследваме празни възможности и да си губим времето с празни конкурси без кандидати. Ако може да бъде изведен пример за лошо стопанисване от частник на общински имот, Благоевград е на първо място с аквапарка.

Пловдив, Русе, Стара Загора, Ямбол, Бургас, София, всички тези общини сами стопанисват аквапарковете си и това е част от социалната им функция. Видяхме как в частни ръце аквапаркът ни бе съсипан, затова с екипа ми предложихме вариант общината да го върне на гражданите си и да превърне мястото в едно от любимите места за спорт и релакс, без да печели и без да изненадва всеки сезон с по-високи цени на билетите. Проекта щяха да изберат благоевградчани, защото пак те щяха да го ползват и експлоатират, но областният управител реши друго”, заключи кметът Илко Стоянов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP