Общопрактикуващ лекар: Има 47 страници с медикаменти, които липсват в България

28 Октомври 2023 | 10:01
0 коментара
Общество
България
Общопрактикуващ лекар: Има 47 страници с медикаменти, които липсват в България

В момента има 47 страници с медикаменти, които липсват в България, но лекари нямат пряк достъп до тази информация при изписването на е-рецепта. Това каза в предаването „Тази събота“ по бТВ председателят на контролната комисия на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

„При моите пациенти няма нито един върнат от фармацевтите, но определено има проблеми. Ключов момент беше заседанието на Комисията по здравеопазване в парламента, която протече като кръгла маса, макар от нея да не произлязоха никакви решения. Все пак стана ясно, че трябва да се вземат спешни мерки, за да се преодолеят проблемите“, каза той.

Общопрактикуващият лекар обясни, че в основата на хаоса с е-рецептите е липсата на свързаност между Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) и Националната здравноосигурителна система (НЗИС), която се обслужва от „Информационно обслужване“.

„Какво се получава на практика? За да изпиша едно лекарство, то трябва да е налично в списъка с медикаменти, които се виждат в СЕСПА. Но тъй като НЗИС не е свързана с тази система, аз мога да изпиша медикамент, които не съществуват на пазара. Ние не виждаме какви наличности има от дадено лекарство и дали то не е изтеглено от употреба“, поясни той.

Д-р Миндов каза още, че тази връзка вероятно ще се изгради в етап 3 от развитието на информационната база в „Информационно обслужване“ , което вероятно ще стане следващата година.
 

„Едва тогава лекарите и аптеките ще бъдат свързани на 100%, т.е. когато аз тръгна да изписвам лекарство, което липсва на пазара, ще излиза един червен надпис „Медикаментът не е наличен“ и аз опитвам да предпиша друг. В момента такъв надпис липсва. Пациентите трябва да го знаят и да не ни се сърдят“, каза още той.

Според него обаче все пак електронната система внася ред, когато бъде пусната в нейната цялост, и „вече се знае, кой командва парада – това са лекарите“. „Тази система връща лечението на пациентите в неговото русло, т.е. нещата ще се нормализират. Лекарят е този, който определя лечението“, поясни той.

Добавете Вашия коментар

TOP