Общинските съветници на РЗС в Сандански погнаха шефа на УВЕКС Кр. Аргиров, получил над 20 хил. лв. бонуси над заплатата

03 Декември 2020 | 19:16
0 коментара
Общество

Групата съветници от „Ред, законност и справедливост” атакуваха с доста критични въпроси управителя на общинско дружество УВЕКС в Сандански Крум Аргиров броени дни след като ОбС отказа да му даде право да тегли кредит в размер на 600 000 лева. Сред въпросите, на които трябва да отговори управителят Кр. Аргиров, са как, след като не е приет бизнес планът на дружеството за периода 2017-2021 г. от КЕВР,  управителят на дружеството е получавал допълнително възнаграждение в размер на 30 процента от работната заплата, а именно, през 2017 г. е получил възнаграждение в размер на 4530 лева, през 2018 г. 7770 лева, през 2019 г. сумата е в размер на 8058 лева. Това възнаграждение с каква заповед е изплатено, след като бизнес планът не е приет за този период от време? Вторият въпрос към Кр. Аргиров е колко са дългосрочните договори за услуги, стоки и други, сключени за повече от една година от сегашния управител, след като договорът му за управление изтича през месец май 2021 г. От дружеството трябва да представят копия от всички дългосрочни договори. Освен това Кр. Аргиров трябва да представи справка за ползвания платен годишен отпуск от него за периода 2018-2020 г. За същия период да се представи и справка за командировъчните на управителя с точните дати и поводи за пътувания в страната и чужбина и изразходваните суми.

Кр. Аргиров

Подробна справка е изискана и за останалите служебни лица, получавали парични премии или допълнително материално стимулиране от 2017 до 2019 г., и сумите, върху които са се разписвали.

 Кр. Аргиров ще трябва да отговори и колко броя леки и лекотоварни МПС притежава дружеството, от кого се управляват, осъществявани ли са ремонтни работи и от коя фирма за същия период на управлението му, и дали багерите и камионите, собственост на дружеството, са извършвали услуги на частни лица и фирми, и ако да, по какъв регламент и какви пари са постъпили в дружеството за тази услуга.

И последната справка, която ще трябва да бъде представена в Общинския съвет, е каква е счетоводната касова наличност на УВЕКС към дата 30 ноември 2020 г.

Съветникът Антон Цанев предложи на председателя на Общинския съвет и на кмета Атанас Стоянов да се проведе извънредно заседание или обществен дебат за финансовото състояние на трите общински дружества – УВЕКС, „Стройкомтранс”, които са със 100 процента общинско участие, както и на МБАЛ “Югозападна болница” в Сандански, където дялово участие имат по 49 процента община Сандански и община Петрич и по 1 процент община Струмяни и община Кресна. Ако има нарушения в управлението на трите дружества, да бъдат уведомени компетентните органи на прокуратурата, предложи А. Цанев.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP