Общински звена и предприятия искат увеличения в цените на такси и услуги заради увеличението в цените на суровините

16 Август 2022 | 17:43
0 коментара
Бизнес
Общински звена и предприятия искат увеличения в цените на такси и услуги заради увеличението в цените на суровините

За вдигане на цените на такси и услуги настояват шефовете на общински звена, предприятия и фирми в Благоевград. Мотивът на всички са увеличените цени на консумативи, горива, ток и труд.

От Млечната кухня има искане за увеличение на купона за храна от 1,20 лв. на 2,30 лв. През миналата година месечно 340 деца на възраст от 10 месеца до 3 години са се хранили от общинската детска кухня. Разчетите сочат, че приходите от такси са били 81 680 лв., а от пластмасовите кутийки – 16 379 лв., а разходите – 157 046 лв. Само суровините за 1 храноден от началото на 2022 г. до средата на април са се увеличили от 1,35 лв. до 1,73 лв. и за да продължи изхранването на най-малките, цената на купона спешно трябва да се актуализира, категорични са от Млечната кухня.

Аналогично е предложението за цената на ученическото общежитие в Благоевград. В момента таксата на месец там е 15 лв., но при резкия скок на тока и газта е наложително корекция, като предложението е за 30 лв. на месец.

Увеличения искат и от бюджетна дейност „Обреден дом“ както тъжните, така и за веселбите ритуали. За 2021 г. разходите за поддръжка на гробищните паркове и Ритуалната зала в Младежкия дом, в това число и възнагражденията на персонала, са били 339 300 лв., а приходите – 88 566 лв. Ръководителят на звеното сочи, че от близо 10 г. не са актуализирани цените за откупуване на гробни места, а изкопът на гроб със заравянето става само ръчно и в различните общини варира от 50 до 300 лв. Искането му е за корекция на цената, която от 36 лв. за изкопаване на нов гроб да стане 80 лв. и 90 лв. за старо гробно място. Предлага се да се създаде нова услуга и наследниците на починалия да могат до 3 месеца след изтичане на 8 г. за старите гробища и 10 г. за новите да запазят мястото за още 15 г., като платят за това 50 лв. Ако не го сторят, общината да може да го предостави за друг покойник. Запазване на гробно място за вечни времена да става срещу 200 лв. (в момента е 125 лв.).

Цената за граждански ритуали в залата в Младежкия дом от 48 лв. да се увеличи на 70 лв., а на изнесен ритуал – от 240 лв. на 300 лв. Предлага се създаване на нова услуга с допълнителен ангажимент за кмета на града. Ако някой иска кметът да води ритуала при сключване на гражданския брак, ще трябва да плати 500 лв. за екстрата. Иска се и въвеждане на още една нова такса – еднократен пропуск за автомобила с младоженците до Ритуалната зала, ако не искат да вървят пеша, а цената да е 50 лв.

От общинския зоопарк също настояват за въвеждане на входни такси за посещения. На хартия те съществуват и би трябвало възрастен да плаща левче, а деца над 7 г. да се таксуват по 50 стотинки, но от години билетчета не се продават и входът е безплатен. Искането е за такса от 3 лв. за възрастен, 2 лв. за деца и пенсионери, 1 лв. на човек при групово посещение на 10 и повече души и безплатно за малчугани до 7 г.

По препоръка на Сметната палата трябва да се коригират част от таксите в Регионалната библиотека. Те касаят изготвянето на писмена библиографска справка, таксите при изгубване и повреждане на библиотечен документ и др.

Регионалният исторически музей предлага въвеждане на семеен билет за посещения срещу 8 лв. за двама възрастни и до 3 деца и промяна на деня за безплатна визита от понеделник на четвъртък.

От общинското предприятие „Озеленяване Благоевград“ също предлагат нови цени на услугите, сред тях резитба в частни имоти с бригада за подрязване без извозване на дървесината срещу 100 или 250 лв., в зависимост каква автовишка ще се използва.

Общинският куклен театър отчита 110 представления с 6120 зрители за 2021 г. и прогноза за 200 представления и  10 000 души публика до края на 2022 г. Цената на ел. енергията обаче в момента е с 80% ръст, а на материалите за изработване на пиесите – с 30%, затова ръководството настоява за актуализиране на цената на билетите от 5 лв. на 6 лв.

Доста промени в таксите искат и от Дирекция „Архитектура и устройствено планиране“ и те касаят цената за издаване на скици за недвижими имоти, които да се увеличат с 20% до 50%, издаването на удостоверения за факти и обстгоятелства по териториално и селищно устройство, цени на технически услуги, като акт за узаконяване например, чиято цена от 100 да скочи на 200 лв. Увеличение се иска и за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти, по които се издава разрешение за строеж, допускане на изменения на одобрен инвестиционен проект, издаване на разрешения за промяна на предназначението на сгради, регистриране и въвеждане на строежи в експлоатация и др.

Ръководството на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград иска да се променят наименованията на направленията, в които работят, и те да се определят като области заедно със създаване на нова област „Спорт“. Иска се и промяна на таксите от 10 на 25 лв. на учебен срок от началото на новата учебна година за центъра – 1 октомври.

За нови таксите за ползване на залите и съоръженията настояват и от бюджетно звено „Спортни имоти“.  Предложението им е цената на 1 час в закрития басейн да се увеличи от 5 на 7 лв. за възрастни, от 3 на 5 лв. за ученици, студенти, хора с увреждания и пенсионери, и от 2 лв. на 3 лв. за деца до 7 г., като съответно се увеличи и цената на картите. Ръст с по 5-10 лв. се иска и за ползването на минифутболното игрище, както и на кортовете с по 2-4 лв. Иска се отмяна на таксата за ползване на паркинга от спортуващите.

В Спортния интернат игрището по минифутбол на час да се отдава срещу 50 лв. на час с осветление и 40 лв. без осветление. За залата по хандбал предложението е съответно 75 лв. и 60 лв., за зала „Баскетбол“ – 50 лв. с осветление и 40 лв. без, за „Гимнастика“ съответно 40 лв. и 30 лв., а за зала „Борба“ – 20 лв. и 15 лв. Зала „Скаптопара“ да се отдава за официални срещи срещу 200 лв. на местните клубове, за 2200 лв. за концерти и 700 лв. за конференции, събрания и семинари.

За ползване на стадионите се предлагат пакетни цени, като увеличението е средно с около 50% от сегашните и важат както за стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, така и за тези в селата Рилци и Падеш. Между 1000 и 3000 лв. е искането за цена за футболна среща и тренировка преди това, а за неспортни събития предложението е за 18 000 лв.

Всички предложения, обобщени и обединени за първи път в общ документ с цел да не се правят промени „на парче“, са представени от кмета Илко Стоянов за обществено обсъждане и за дискусии в местния парламент. Обсъждането по комисии и в пленарна зала ще се състои не по-рано от септември.

 

 

 

Източник: struma. bg

Добавете Вашия коментар

TOP