Общински съвет Благоевград защити от застрояване местността „Бодрост”

01 Април 2021 | 16:04
0 коментара
Политика

Почти единодушно, Общински съвет Благоевград реши да отмени свое решение за пускане на публичен търг на четири имота, публична общинска собственост, намиращи се в местността „Голям Бодрост”.

В хода на дебатите общинският съветник Радослав Тасков обясни, че е поискал отняма на това решение, защото е можело да се стигне до застрояване на поляната, която се намира между Еко ленд и хижата.

„Ако позволим това да се случи – местността ще стане жилищен квартал без въздух. Благодаря на кмета за адекватната и бърза реакция”, каза още той и призова въпросните имоти да се преотредят за обществено ползване или зелени площи. „Курортна местност Бодрост е част от нашата община и трябва да сме внимателни”, допълни той. От своя страна общинският съветник Евгени Бибов коментира, че подкрепя предложението за отмяна на търга, но е против промяна на предназначението на площите.

Радослав Тасков посочи, че основният проблем е бил местоположението на четирите имота. „Те се намират на полята до чешмата в така наречената местност „Голям бодрост”. Това застрашаваше съществуването и функционирането на два много важни общински обекта, а именно хижата и Еко land. Тези имоти се намират точно на поляната, където играят децата на Благоевград. Ако бяхме позволили подобна продажба, то щеше да се спре съществуването на Еко ленд и възможността там да се провеждат летни лагери на ученици. Смятам, че днес общински съвет поправи една грешка и взе важно решение”, отбеляза той. По думите му дебатът, който се е състоял в зала е бил стойност, както и това, че е станало ясно, че Общински съвет е изключително внимателен тогава, когато гледа имоти, както за преотреждане, така и за продажба. „Усещам, че колегите са чувствителни на теми, свързани със зелените площи или там, където са зелени площи, а по план предвиждането е друго. Така, че дебатът беше ползотворен и бе взето справедливо решение”, каза той. Радослав Тасков отбеляза, че Общински съвет Благоевград има силите и възожността да спре застрояването на зелените площи, но трябва да се има предвид, че са изправени пред една ситуация, в която за строителния план и още повече тогава, когато е приеман Общия устройствен план на Благоевград, много зони, които съгражданите ни познават като зелени, реално не са такива.

„Това позволява и предизвиква възмущението на нашите съграждани тогава, когато виждат, че една поляна, която те познават като зелена зона, в един момент на нея се появява кооперация или друг строеж. Общински съвет има волята да продължи да работи в тази посока, но за съжаление законовите му възможности са доста ограничени”, отбеляза той. Според Радослав Тасков такъв е и случаят със Старите кортове на Бачиново, за които ОбС е взело решение и е наложило мораториум.

„Но виждаме, че преписката си върви и всички останали институции дават зелена светлина на строителството. Няма да се учудя ако утре кметът на Общината е принуден да издаде строително разрешение, защото собствениците на такива имоти съдят общината за пропуснати ползи. В годините имаме такива случаи примерно градинката пред 3 ОУ и доста други. Може би възможността е промяна на Общия устройствен план и по-сериозна работа от страна на Общински съвет, Община, РИОСВ, Басейнова дирекция, тоест всички, които имат отношение към проблема”, коментира той./е 79 нюз/

Добавете Вашия коментар

TOP