Общинската болница в Гоце Делчев работи над определените лимити от началото на годината

31 Май 2022 | 16:02
0 коментара
Общество
Общинската болница в Гоце Делчев работи над определените лимити от началото на годината


Овладяването на пандемията от Covid остави проблемите на болниците на заден план. Като изключим протестите за по-високи възнаграждения, лечебните заведения се върнаха към относително нормалния си ритъм. Медиците обаче отчитат ръст на пациенти, имащи нужда от болнично лечение.

В Общинската болница в Гоце Делчев, която обслужва население от две области, засега се справят, но от началото на годината работят над определените им лимити. Трудно се променят и регионалните здравни карти, където е определено коя болница с колко легла разполага.

Пандемията от Covid затихва, но натовареността в болниците остава. Никой не може да гарантира, че тежките времена, когато пациенти бяха  настанявани дори в коридорите на лебечните заведения, няма да се върнат, затова болниците трябва да имат план за действие, особено когато са в планински район и отдалечени от големите градове, смята д-р Петър Филибев, управител на общинската болница в Гоце Делчев.

С помощта на местната власт на 13 млади медици са отпуснати стипендии за специализация, осем от тях вече са на работа:

 

„Това са акушерство и гинекология, педиатрия, пулмология, нервни болести, ортопедия, травматология, гастроентрология, кардиология, инфекциозни болести и физиотерапия. За момента имаме осем човека, които са започнали вече да работят в болницата по тази програма, като очакваме в рамките на следващите две до три години всички тези колеги да са на работа в болницата“.

Болницата в Гоце Делчев, която преди дни отбеляза своята стогодишнина, вече се радва и на модерно отделение за образна диагностика. Апаратурата е на високо технологично ниво, казва д-р Филибев, специалистите ни са много добри. Проблемът е, че се увеличават пациентите, а в регионалната здравна карта са записани 126 легла, които са крайно недостатъчни.

Според управителя на Гоцеделчевската болница общинските лечебните заведения, които имат нужда от повече легла и могат да покрият медицинските стандарти, трябва да се развиват. Ако това не се случи, първо си тръгват лекарите и медицинските сестри, а после и хората, които живеят в района.

Добавете Вашия коментар

TOP