Общини в Пиринско с пари от МРРБ

05 Август 2023 | 13:10
2 коментара
Бизнес
Благоевград
Общини в Пиринско с пари от МРРБ

Регионалното министерство пуска две големи процедури за кандидатстване по новата програма "Развитие на регионите" до 2027 година. Ще обяви кандидатстване за общински проекти за близо 2 милиарда лева. Самите проекти ще се подават в първото тримесечие на 2024 година, като покриват като дейности почти всички сфери в градското развитие.

650 000 000 лева ще бъдат отпуснати по процедурата за развитие на 10 водещи общини, сред които е и Благоевград. Общината може да се възползва с 23 процента от общата сума, но ще си ги подели със Столичната.

Ще се подкрепят три вида проекти – на територията на една община, на територията на клъстера или на територията на цялата страна. За общински и клъстерни проекти се предвижда да се заделят 70% от парите, останалите 30% са за проекти за цялата страна. Разработването на проектите няма да е лесно, защото се изисква интегриране на различни нива – между различни заинтересовани страни, различни административни територии, на мерки от различни сектори. Част от средствата ще са запазени преимуществено за инвестиции в социално включване, жилищно осигуряване, образование и здравеопазване.

Предстои да бъде обявена и процедура за 1,3 милиарда лева за развитие на други 40 общини извън 10-те центъра за растеж. Част от финансовата подкрепа ще се насочи към Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кюстендил, Дупница и Перник. Ще бъдат подкрепени и мерки на територията на селски райони, които остават извън плана за развитие на земеделието, като здравна инфраструктура, енергийна ефективност, туризъм. Финансирането е разпределено между регионите за развитие на база четири индикатора – население, територия, брутна добавена стойност и състояние на инфраструктурата.

Добавени коментари

Драго публикува:
05 Август 2023 | 20:42
джамки, пачки , офета и квачки , куцузи и кавали, всички хърльови и педали , цялата сган босала 20 години изчезва. Новите мераклии дваш. Шечиния нещо сее обаркал ама рак и мерак се не лекува . Мача му е от сганта дека 20 е босала . Па баща му цел живот бичеше в заводо без да плати стотинка . Марио е убав човек . Аллах и Господ да го даруват сас здраве и берекет , и целото му семейство . Нема каурин циганин пумак бабеченин , не секой е помогнал . Шечиния нека каже ели не е тека . Ама бабеченето и пумаците сме неблагодарни . Целата община е в летаргия. Разбудете се , оти Мехмед Вакльов иде .
ДПС публикува:
05 Август 2023 | 13:45
ДПС издига Лютви Хаджиалиш за кмет на Якоруда. Новият кмет обеща да се раздели със старите кметове, съветници, секретари и счетоводителката Сабиха Пиронкьова. Те закопаха Якоруда и общината. Нов екип от кадърни, неопетнени и честни лица ще изведат Якоруда от блатото в което старите управници я вкараха.

Добавете Вашия коментар

TOP