Община Симитли с апел към собствениците за деклариране на имоти

13 Февруари 2024 | 13:01
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Община Симитли с апел към собствениците за деклариране на имоти

Община Симитли апелира всички граждани и собственици на имоти на територията на Общината да декларират своите имоти.

Във връзка с разпоредбите на Закона за местните данъци и такси и Закона за устройство на територията, всички собственици на новопостроени сгради или сгради в груб строеж трябва да декларират своите постройки подавайки декларация по чл.14, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси.

Декларацията се подава за новопостроена сграда, завършена в „груб строеж“ и на самостоятелните обекти в нея, подлежаща на въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията.

Декларацията се подава в двумесечен срок от завършване на сградата в груб строеж от възложителя на строежа, който съгласно ЗУТ е: собственикът на имота; лицето, на което е учредено право на строеж в чужд имот; лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на закон. Подадените данни от един възложител ползват останалите възложители.

Декларираните сгради, построени до 63%, а именно сградите, за които е издаден Акт образец 14, няма да подлежат на облагане с данък, но пропускането на тяхното деклариране в срок ще бъде санкционирано. 

Добавете Вашия коментар

TOP