Община Сандански наля 140 000 лв. на ФК „Вихрен”, съветникът Я. Аргиров притеснен: Коментира се, че клубът има 90 000 лв. дълг към НАП

05 Май 2021 | 09:58
0 коментара
Общество

Общинският съвет в Сандански разпредели вчера на редовната априлска сесия парите за спортните клубове. Най-голямо финансиране очаквано получи ФК „Вихрен”. Исканата сума от клуба, посочена в заявлението до местния парламент, е в размер на 140 000 лева от общо 355 000, заложени в бюджета на общината за тази календарна година. Останалите 31 клуба си разпределят 215 000 лева.

От гласуване се отказаха съветничките Снежана Стоянова и Мария Нонева, както и колегите им Йордан Тушев и Радостина Орманлиева, които пък са в конфликт на интереси. Й. Тушев с частния си клуб получава 10 000 лева финансова помощ от парите за спорт, а Радостина Орманлиева е съпруга на президента на плувен клуб “Сандански” Божидар Граматиков. 

С. Стоянова предложи точката за разпределяне на средствата да отпадне от дневния ред, но не получи подкрепа. Съветникът Явор Аргиров бе категоричен, че разковничето за разпределяне на средствата за спорт е старо решение на Общинския съвет от 2012 г. Той предложи всички президенти на спортни клубове да представят удостоверение от НАП, че не дължат данъци. Но това негово предложение не бе подкрепено. Я. Аргиров се аргументира с факта, че по града усилено се коментира, че ФК “Вихрен” има задължение към НАП в размер на 90 000 лева, а общината му налива 140 000 лева. 

„С тези пари ще се погасят натрупаните задължения, а не да се стимулират футболистите. И след вчерашната загуба от ФК “Беласица” така тиражираните намерения на президента на клуба за влизане в по-горната група вече стават минимални”, каза Аргиров.

След него Живко Иванов заяви, че само 8 клуба са представили искания за отпускане на финансова помощ. „Днес отново няма документи с искания на спортните клубове. На пощата вчера в 16.40 ч. са изпратени документи само на няколко клуба. Но липсва Булстат и няма как да се установи дали този клуб е регистриран, или не. Въпросът не е да пречим на клубовете да бъдат подпомагани от бюджета, а да са изрядни”, каза Иванов и отправи питане към председателя на постоянната комисия по спорта Кирил Ханджийски защо предложението с посочените финасови помощи е подписано от него, а не от останалите членове на комисията.

Председателят Николай Шаламандов поясни, че грешката е техническа, с поставяне на подпис върху протокола от името на Кирил Ханджийски.

Кметът Атанас Стоянов каза: „Всеки може да интерпретира нещата, както му се иска. Общинска администрация не е дала нито един лев на ФК “Вихрен” през 2020 година. Ние нямаме правомощия, ако гласувате решение за отпускане на средства, то аз ще се съглася и ще го изпълня. Средствата ще се отпускат след комплектуване на документи”, каза Стоянов.

Той допълни, че заложените средства са и за поддръжка на спортната база. „Сумите ще се изплащат не накуп, а на база изпълнение на бюджета. Няма клуб, на който да е отказано да бъде финансиран. Има предложен погасителен план, а няма да се изплаща целево наведнъж” каза Стоянов.

Съветникът Яне Янев реагира по темата с гневно: „Както всяка година, и тази година едно към едно си губим времето. В закона е казано раздаването на средства да става с прилагане на наредбата. Наредбата е гласувана на първо четене, по време на изготвянето й е вложен голям труд от колегите. Месец декември я приехме на първо четене и не знам защо се скри тази наредба. Или определяме правила, за да спрем порочната практика. Няма нито един човек в тази зала, който по соломоновски да разпределя средства. Това да е за последен път. Наредбата да бъде включена в следващото заседание, за да се приеме и да започне да се прилага”, каза Я. Янев.

След дебатите председателят Н. Шаламандов предложи целия списък на гласуване поотделно, клуб по клуб. Така 140 000 лева отиват за ФК „Вихрен” и  за детско-юношеската школа към клуба. 10 000 лева получава спортен клуб „Вилаж”. По 5000 лева получават плувен клуб „Сандански”, клуб „Спорт и сигурност” и 7-те футболни клуба в селата Лебница, Струма, Левуново, Склаве, Ново Делчево, Дамяница, Катунци и Планинска спасителна служба. По три хиляди лева са отпуснати за спортен клуб по лека атлетика „Васил Левски”, спортен клуб „Санел”, екстремно колоездене, боксов клуб “Сандански”, спортен клуб “Спартак”, спортен клуб „Файт Арена”, баскетболен клуб „Вихрен” и спортен клуб КИБИ. По 2000 лева ще получат спортен клуб по киокушин карате, спортен клуб по джудо, спортен клуб по самбо, Съюз на българските спасители, тенис клуб „Свети Врач”. По хиляда лева получават спортните клубове “Здраве” и “Стримон”.

Отрязан от финансиране с 1000 лв. бе фитнес център.

От общата сума в резерв остават 2000 лева. 

На вчерашното заседание положи клетва новият съветник Калин Терзийски. Той зае мястото на Стоян Стоев, след като бе избран за депутат в 45-ото народно събрание.

ЛИДИЯ МАНЕВА/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP