Община Сандански е домакин на международно учение за тестване на технологични решения за реакция в случай на големи инциденти

13 Юни 2023 | 07:58
0 коментара
Общество
Благоевград
Община Сандански е домакин на международно учение за тестване на технологични решения за реакция в случай на големи инциденти
*В рамките на учението ще се използва и хеликоптер на Военновъздушните сили*
Проект VALKYRIES навлиза в своята заключителна фаза, чието начало бе дадено в Спортна зала, град Сандански от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов. През периода 12-15 юни 2023 г. в гр. Сандански ще се проведе съвместно българо-гръцко учение за тестване на технологични решения, процедури и протоколи за взаимодействие и подходи за обучение на персонала за реакция в случай на големи трансгранични инциденти, свързани с много пострадали и жертви, които изискват международно и междуинституционално взаимодействие.
Реализацията на проекта ще допринесе за гарантиране ефективно използване на ресурсите по време на мащабна трансгранична криза, която изисква бързо задействане и координация на службите за спешна медицинска помощ и останалите екипи за реагиране при кризи (пожарна безопасност и защита на населението, военни формирования, полиция, местни структури на властта, доброволци и други).
Основните планирани дейности са издирване и спасяване на хора в срутена сграда, пострадали от земетресението и бедстващи хора на река Струма, които са жертви на наводнението и на химическото замърсяване. Предвижда се за наблюдение да се използва хеликоптер на ВВС, оборудван със система за ранно откриване на пожари IdentiFIRE и термовизионни уреди Bidentifier и Diana IR, предоставени от фирма OPTIX AD.




Добавете Вашия коментар

TOP