Община Петрич се оказа с най-много агенти на бившата Държавна сигурност

01 Септември 2015 | 00:07
16 коментара
Общество
Община Петрич се оказа с най-много агенти на бившата Държавна сигурност

Община Петрич се оказа с най-много агенти на бившата Държавна сигурност от десетте общини в Югозападна България, които до момента  са минали през проверките за принадлежност към ДС на местната власт.

Това стана ясно от доклада на комисията по досиетата (решение №241 от 12 юли 2011 г.), с което са разкрити имената на 34 сътрудници на Държавна сигурност в община Петрич от 436 проверени лица.

От комисията по досиетата уточняват, че за двама души не са им предоставени необходимите данни и проверката за тях ще бъде извършена допълнително.

До момента първа по брой на агенти беше община Сатовча с 21 сътрудници на ДС. Нито един от разкритите сътрудници на ДС в община Петрич не заема ръководни постове в момента, като най-късното присъствие на агент в общината е към 2007 г.

Сред огласените имена са на двама зам.-кметове на общината в периода 1995-2000 г. Това са Атанас Божанин (1949), който е бил съдържател на явочна квартира „Теменуга” на ДС-Петрич от 1981 г и Златко Радев (1947) – също съдържател на явочна квартира „Градина” на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1976 г.

Агенти на ДС са били бивши кметове на кметствата Чучурливо, Рупите, Марино поле, Скрът, Яворница, Долна Крушица, Кулата, Габрене, Коларово, Ключ и Първомай.

Агенти и осведомители на ДС са били ексобщинските съветници в южния град Ангел Кочев и Андон Симонски. Кочев е ползвал псевдоним Зографски, а Симонски бил познат в структурите като агент Лоза. И двамата са били вербувани от оперативния работник в ДС-Петрич Юри Смуков - бивш началник на КПП-Кулата, сега частен предприемач.

Сътрудници са били и екссъветниците в петричкия парламент Благой Илиев - Клуб, Бончо Богоев - агент Борис, Димитър Мицев - агент Струмешница, Запро Динев - щатен сътрудник, Георги Дабчев - осведомител Попов.

Комисията по досиетата осветли за втори път досието на кмета на село Кулата Димитър Манолев, който бил вербуван като агент-теренчик и ползвал превдоним Дочо.

Селският управник на Чучулигово Андон Карачоров работил за ДС като агент Струма.

Чавдар Кирилов Узунов - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник съдържател на явочна квартира, Псевдоними "Бреза".

Тошо Георгиев Гегов - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, псевдоними "Комсомолец".

Славчо Стоилов Стоилов - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, агент, псевдоним "Кирил".

Симеон Николов Близнаков - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, агент "Николай".

Петър Костадинов Бръчков - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент, псевдоним "Иванов".

Паскал Георгиев Липидаков - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, агент, "Беломорски".

Методи Иванов Попов - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, агент "Гошо".

Костадин Иванов Ораков - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, агент "Антон".

Йордан Иванов Попов - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, съдържател на явочна квартира, псевдоними "Кабел".

Илия Илиев Митрев - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, резидент, псевдоним "Соколов".

Иван Илиев Костов - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник-съдържател на явочна квартира, псевдоним "Китка".

Иван Аргиров Граматиков - Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник, агент, псевдоними "Канелопулос".

Петрич е 11-та община, която е проверена за принадлежност към Държавна сигурност. До момента бяха огласени проверките в 10 общини в Югозападна България, с които бяха проверени общо 1792 лица, заемали или заемащи постовете кмет, зам.-кмет, секретар и общински съветник от промените през 1989 г. насам. Общият брой на разкритите агенти в първите 10 общини е 101.

Данните за отделни общини са:


Гърмен – 12 агенти от 197 проверени лица;
Кресна – 2 агенти от 125 проверени лица;
Разлог – 13 агенти от 205 проверени лица;
Струмяни – 5 агенти от 153 проверени лица;
Сатовча – 21 агенти от 190 проверени лица;
Хаджидимово – 9 агенти от 157 проверени лица;
Банско – 7 агенти от 175 проверени лица;
Якоруда – 6 агенти от 177 проверени лица;
Гоце Делчев – 19 агенти от 255 проверени лица,
Белица – 7 агенти от 158 проверени лица.

Община Петрич се оказа с най-много агенти на бившата Държавна сигурност

Добавени коментари

Черен публикува:
21 Септември 2018 | 13:55
На един бандит се падат трима милиционери и десет шпиона
Черен публикува:
21 Септември 2018 | 13:54
На един бандит се падат трима милиционери и десет шпиона
Мустафа Яворнишки публикува:
01 Септември 2015 | 19:42
Инж. Азис още не е снет от отчет. Затова старшина Гюпков е плътно да него. Юри Смоков - зад кулисите.
123 публикува:
01 Септември 2015 | 18:37
Няма бивши агенти на ДС,всички са вербовчици и шпиони
един публикува:
01 Септември 2015 | 17:19
porachkov material.uspeh na mitko brachkov
агент публикува:
01 Септември 2015 | 17:18
знаете ли че и вельо илиев е действащ агент
bezpristrasten публикува:
01 Септември 2015 | 17:02
Ei tapa velyova administracia, toia agent e bratovched na bashtata na Mitko Brachkov.stiga ste pisali gluposti.
Пепи публикува:
01 Септември 2015 | 16:42
Е и, какъвто ще да му е агента. Момчето е свястно и за всеки случай е по-добрият вариант от Вельо Илиев-крал 16 години всички нас.
Milko публикува:
01 Септември 2015 | 16:39
Всеки може да избира приятелите си, но роднините не може! Така че спрете да пишете глупости за момчето кой на кой е. Всеки от пишещите със сигурност има роднини с лошо минало!
милиционер публикува:
01 Септември 2015 | 14:56
до Разлог,да този помак Альошката Капчин е долно същество той е един от най мръсните вербовчици във област Благоевград.Същият е направил много мръсотии из областа и продължава да прави,това са най мръсните боклуци служителите на ДС,такива като този ПОМАК Капчин заслужават хората да ги линчуват.Вън от България тази ДС измет
разлог публикува:
01 Септември 2015 | 14:46
Аман от такива от Държавна Сигурност, мръсни копелета,вербовчици и този Альошката Капчин и тази измет що се разхожда по града,шпионин долен,мръсен,доносничи само мамкамууу..,да се маха този ГАВРОШ
До Танас публикува:
01 Септември 2015 | 13:00
Татко и син са Бръчкови.
Тигър публикува:
01 Септември 2015 | 12:26
Вуйчо му е
LIDIQ публикува:
01 Септември 2015 | 09:29
Okolo Azis agenti nqma takova ne6o agentite sa okolo Bra4kov vie hora si izberete koj da vi upravlqva 4engeta ili Azis bez giupkata.
аз публикува:
01 Септември 2015 | 01:04
рода му е
Насе публикува:
01 Септември 2015 | 00:28
може ли некой да ми кажа петър бръчков агент иванов какъв му е на митко бръчков кадидато на герб за кмет и ако му е рода значи и този е уше ....аман от шпиони и доносници кандидато на герб агент ужассссс нервирах се нема да пия повече заеби

Добавете Вашия коментар

TOP