Община Петрич отчита ръст на туристите в последните години

17 Ноември 2023 | 18:43
0 коментара
Култура
Благоевград
Община Петрич отчита ръст на туристите в последните години

Община Петрич отчита ръст на туристите в последните години, коментира за БТА Катя Стоянова от Община Петрич. Категорично се отчита ръст, има интерес и от местните жители, не само от гости, посочи тя. Това го виждаме и по интереса, който има към туристическите обекти на общината, допълни тя.

От откриването на Исторически музей в Петрич през май 2022 година досега отчетените посетители там са 24 000. Посещаемостта на другите обекти също расте с около четири, пет хиляди на година. Оценката е положителна и има завиден интерес към обектите на общината. Към някои от обектите интересът се е повишил повече, към някои по-малко, но финансовото измерение е видимо за обектите на Исторически музей - Петрич, каза Стоянова.

От друга страна, това се вижда от къщите за гости и хотелите, които нарастват, като брой. Имаме отчетност, която показва увеличаване на тази бройка, посочи тя. 

Стоянова каза, че от инвестиционните намерения, които влизат в общината като проекти, става ясно, че самите инвеститори се ориентират към това да изграждат по-големи хотели с по-голяма леглова база. Това значи, че има необходимост от такава, посочи тя. Има вкарано предложение за голям хотел в града, на мястото на старата болница, а легловата му база е сериозна, каза Стоянова. 

Тя посочи още, че към момента легловата база на територията на общината не е достатъчна, защото в последните две години са организирали големи събития, с над 700 участници и се е наложило да ползват легловата база на други общини. Легловата база на територията разполага с 1060 легла, като на територията на града са 555, а на територията на селата - 505. До три звезди, включително са 598 броя, а с четири или пет звезди са 462 броя. 

Анализите и оценките от това, че към момента легловата база ни е недостатъчна за нуждите, които имаме, популярността на обектите, сочат за ръст на туристи. Хубаво е, че и самият бизнес се е насочил към това да инвестира и да строи, каза Стоянова. От друга страна, самите хора си дават сметка, че в това също има хляб и са започнали, по думите ѝ, да преустройват апартаменти, да правят стари къщи и това е видно, особено по селата. 

Средствата в туристическа инфраструктура за последните три години са завишени може би четири или пет пъти. Покрай Хераклея Синтика, покрай музея, се влагат доста средства в изграждането и на пътища, и на довеждащата инфраструктура, в това число обслужващи зони, посочи Стоянова.  Тази съпътстваща инфраструктура е много важна и инвестираме в момента в нея, допълни тя. 

Стоянова отбеляза, че  е много важно да се осъзнае от хората в града, че всички работят заедно. И ресторантите, и кафенета са реални участници в целия процес на развитието на туризма, каза тя и отбеляза, че това, което администрацията може да направи, е да се грижи за развитието на обектите и инфраструктурата. 

Направихме няколко срещи между бизнеса и администрацията, да се поставят на една маса реалните проблеми, че има необходимост от действия в една или друга посока, каза Стоянова. Така с едно сътрудничество биха могли да се развият успешно за всички и туризмът да даде отражение върху живота на хората. В района около Хераклея Синтика, в селата вече го виждаме. В подгорските села също има много къщи за гости, заведения, който виждат смисъл от това. Хубавото е, че те са постоянно заети, каза Катя Стоянова. източник:БТА

Добавете Вашия коментар

TOP