Община Петрич

05 Май 2023 | 17:24
17 коментара
Общество
Благоевград
Община Петрич
Община Петрич "за едни майка, за други мащеха"! Цяла фамилия на хранилка!

Община Петрич често влиза в полезрението на медии и общественици, заради назначените с роднински връзки служители и разпределението на обществените поръчки, както и често лошото изпълнение на част от тях.

Сигнали до АДФИ, МВР, КПКОНПИ, НАП, ДАНС, ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ЕС (ОЛАФ) не липсват, но това изглежда оказва почти нулево притеснение в управата на града, ако съдим по непроменящия се начин на работа през последните години.  Проверка в регистрите за обществени поръчки, проведени от община Петрич през последните 6 години, показват концентрация на едни и същи фирми, сякаш абонирани за изпълнението на различни дейности в южния град.

По-притеснителни обаче се оказват и някои обвързаности – политически и роднински, които прозират зад раздадени милиони левове обществен ресурс. Заобикалянето на закона се е превърнало в изкуство, а то е много добре овладяно от редица политически фигури, които разпределят обществените блага по свое усмотрение.

Съветници, служители, строители, роднини!!!

Живко Коемджиев е бивш общински съветник в Петрич, от квотата на ПП ГЕРБ, в мандат 2015-2019 год. Дъщерята на Коемджиев Зоя пък е служител в общинския отдел „Земеделие” в Петрич, а зет му Светослав Шарков и към момента е общински съветник в града. Коемджиев пък е съдружник със сина си Асен във фирмата “Живел енерджи” ООД. Случайно, или не, именно докато Коемджиев-баща е сред най-приближените на кмета Бръчков 99% от дейноста на дружеството “Живел енерджи” е на общинската хранилка.

 Община Петрич "за едни майка, за други мащеха"!

Дейностите, които “Живел енерджи” ООД изпълнява са разнообразни, така например, последната поръчка, която са спечелили, през януари 2022 год. е за “НЕОТЛОЖНИ АВАРИЙНО- ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ РАБОТИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО И ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ВЪЗНИКНАЛОТО НАВОДНЕНИЕ..”, през миналата година пък са ремонтирали пътища в селата на община Петрич, печелили са и поръчки за зимно почистване и прочее. 

Припомняме, че фирмата на Коемджиеви бе замесена през 2017 год. и в станалата скандална поръчка с осветлението край село Кърналово, която бе санкционирана от ДНСК с глоба от 5000 лв. и разпореждане лампите да бъдат премахнати.  Казусът тогава бе още по-интересен, защото в него бе замесена и втора фирма- собственост на съпруга на директора на административно-правната дирекция в Община Петрич Рилка Филипова. 

Осветлението по пътя от село Кърналово до местната зеленчукова борса беше монтирано през есента на 2016  година. Строителните работи по трасето са били извършени от едноличното дружество „Металпром инвест“. Негов собственик бе Росен Филипов, съпруг на директора на дирекция „Административно-правна, иновации и развитие“ в Община Петрич Рилка Филипова. По силата на служебните си задължения тя сама е извършила контрола по законосъобразността на документацията за възложената на съпруга й обществена поръчка и изпълнението на договора за изграждането на осветлението в с. Кърналово, тоест, контролирала е съпруга си за качеството на изпълнение на обществената поръчка. Подизпълнител на обекта бе именно дружеството „Живел енерджи” ООД, на Живко Коемджиев, който по това време пък бе общински съветник в града. В програмата за капиталови разходи на община Петрич въпросната поръчка бе описана първоначално като „Изграждане на улично осветление и пътна сигнализация за пътна връзка с. Кърналово – Зеленчукова борса“. В последствие обаче тя е преименувана на „Рехабилитация на улично осветление по път 4-ти клас в участъка от с. Кърналово и път 3-ти клас“. По този начин,  монтажа на ново осветление е представен като ремонт, за който не са необходими нито проект, нито правоспособност.
Освен това ремонтните работи не се наблюдава от РДНСК. За установените тогава нарушения Регионалния отдел „Национален строителен контрол” в Благоевград състави констативни актове с предложение за започване на процедура по премахване на строежа, но в съда както обикновенно печели този, който е на власт.

На Община Петрич като възложител и на строителя „Металпром инвест”, също бяха съставени актове за административни нарушения, а срещу кмета на града Димитър Бръчков бе издадено и наказателно постановление.

Въпреки това, очевидно отношенията между община Петрич и “Живел енерджи” ООД са останали здрави и непоклатими на глоби и наказания, защото в следващите години, дружеството продължава да печели обществени поръчки в града, да обновява автомобилния парк и държи високо ниво на живот, което подразни петричката общественост и най-вече актива на ГЕРБ в общината, който се ползва, като даденост на кмета Димитър Бръчков.

Добавени коментари

Гражданин публикува:
11 Май 2023 | 20:19
Бръчков е човек, който е доказал, че може да работи в интерес на Петричани и го прави. Хейтърите по-добре да се скрият некъде.
Тролове публикува:
11 Май 2023 | 20:15
Фалшивите новини на Марио Минев продъжават.
Чумата публикува:
11 Май 2023 | 20:12
Стоян Димитров не може да спи ако не напише некой негативен коментар срещу Бръчков.
Хаха публикува:
11 Май 2023 | 20:11
Миндело продължава с прогнилите му статии, смешник.
3-ма коментиращи публикува:
11 Май 2023 | 20:10
2-ма 3-ма души, на които не им се работи и лежат по цел ден пишат коментари, дават акъл и се мислят за голямата работа. Тримата глупаци са най-редовни: Стоян Димитров, мажоретката Чумата и малкия вожд Минев.
Миндел публикува:
11 Май 2023 | 20:02
Марио толко години краде, краде и сега тръгна да се правиш на големия моралист в Петрич. Унищожи стадионо, открадна каквото можа да се открадне и тръгна да раздаваш правосъдие заедно с твоите безмозъчни мутри Стоян и Чумата.
Стоян публикува:
11 Май 2023 | 19:56
Чумата, Стоян Димитров и останалата част от организирата престъпна група на Марио Минев отново са в действие. С фалшиви новини, обиди и нападки нищо няма да постигнат.
ОПГ МИНДЕЛИ публикува:
11 Май 2023 | 19:51
Продължавате с платените публикации поръчани от Миндело и компания. Троловете на Марио вече умориха от писане на коментари срещу кмета на Петрич.
Петрич публикува:
08 Май 2023 | 12:34
Платена статия от Марио Минев,човека митница,където е крал та крал,а сега вика дръжте крадеца.Аман от петрички войни,до нищо добро не водят,но важното е да си ги мерят.
Vasil Tanushev публикува:
07 Май 2023 | 10:13
Свестни хора!
ЗОЯ публикува:
07 Май 2023 | 08:53
СЕ ЕДНО ГЛЕДАМ СЪЩАТА СХЕМА КАТО ПРИ ВЕЛИО ИЛИЕВ НЕМА РАЗЛИКА ГЮПКАТА Е АНГЕЛСКИ
До asen и ФИЛИП публикува:
06 Май 2023 | 20:04
Страдаш от раздвоение на личността, добре ли ти плащат да пишеш коментари? Ела ще ти го поддам да ми направиш един дудук. Мършояд си бил и мършояд ще си останеш цървулан.
феодалът публикува:
06 Май 2023 | 16:28
Община Петрич е Община Симитли в по-мек вариант
Нервен публикува:
06 Май 2023 | 13:02
Еми що дремете ДАИТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ДА ГО МАХНЕМ ТОЯ НЕЩАСТНИК БРЪЧКОВ.ОСТАВКА.!!!!
ФИЛИП публикува:
06 Май 2023 | 06:54
ИСКАРАЙТЕ НА ЖИВЕЛ ВСИЧКИ ПОРЪЧКИ ДА ВИДАТ ПЕТРИЧАНИ КОЛКО МИЛИОНА МИНАХА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ОСЕМ ГОДИНИ. НЕКА ВИДАТ И ДА СИ НАПРАВАТ СМЕТКА ДА НЕ СЛАГАТ ПОВЕЧЕ АМА 10% СИ Е МНОГО МНОГО МНОГО ПАРИ. ОНО С ПРОСКУБАНИТЕ ВЕЖДИ САМО ПАРИ БРОИ И СА СА КУПИЛИ ДВА АПАРТАМЕНТА В СОФИЯ А НИЕ НЕК ДРЕМЕМ В ПЕТРИЧ.
asen публикува:
06 Май 2023 | 06:16
toq kolko pari wze ot ob6tinata ne e istina milioni se prekaraha ot pora4ki nakupihasi ka6ti po garciq a nie ke mizeruvame i ke mu glasuvame na br4kov pod stroi ai si gledai rabotata nete iskam pove4e za kmet
вергил публикува:
05 Май 2023 | 22:24
най малко четири фамилии са на хранилката в общината на Бръчков. Това е срам и позор и край с подигравките на хората.

Добавете Вашия коментар

TOP