Община Кресна отбеляза пищно традиционния празник Трифон Зарезан (СНИМКИ)

01 Февруари 2017 | 18:56
0 коментара
Общество

На 1 февруари Православната ни Църква чества паметта на св. мчк Трифон. По българските земи св. Трифон се смята за покровител на лозарството и винарството. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята. Отбелязването на Трифон Зарезан носи белезите на преход в аграрната дейност от зима към пролет. Свети Трифон се счита и за пазител на лозята.

 

Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници. Денят на лозаря има древни корени още от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязва с особено голяма пищност в община Кресна.

 

Празника започна с церемония по посрещане на свитата на Боговете на виното, празничен водосвет и благословия за плодородна винарска година и зарязване на лозята в местността „Подстанцията' край Кресна.

 

Кметът Николай Георгиев награди най-добрите бели и червени домашни вина пред десетки любители на виното на „Катранджиев площад” в гр.Кресна, където общинска администрация се бе подготвила и с музикална програма.

 

Бяло вино:

1 място Йордан Симов

2 място Илия Стоянов

3 място Благой Стоименов

Червено вино:

1 място Димитър Василев-Училище за природата с. Влахи

2 място Марио Миразчийски

3 място Иван Тодоров

Специална награда за най-добра Керацуда-Васил Митов

 


 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP