Община Кочериново прекрати членството си в Агенция за регионално развитие "Рила" /АРРР/

09 Август 2016 | 07:06
0 коментара
Общество
Община Кочериново прекрати членството си в Агенция за регионално развитие Рила /АРРР/

Община Кочериново прекрати членството си в създадената преди 2 г. Агенция за регионално развитие "Рила" /АРРР/ заради наложен зад гърба й членски внос и никаква свършена работа за изминалите 2 г.

Според кмета на общината Иван Минков досегът на общината с агенцията бил еднократен - на сесията на ОбС на 7.11.2014 г., когато тогавашната председателка на Управителния съвет на АРРР Камелия Радева направила презентация пред съветниците на структурата, създадена като неправителствено сдружение на общини, свързани с Рила планина, и обяснила какъв огромен скок в туризма може да очаква община Кочериново, ако приеме да стане член на агенцията.

На тази сесия обаче изобщо не бе поставен въпросът да плащаме членски внос, каза Минков. И изведнъж се оказа, че на 7 май тази година агенцията провела общо събрание, на което взели решение да определят членски внос в размер на 0,029% от сумата на годишния отчет на бюджета за предходната година, но не по-малко от 1500 лв. Лично аз бях уведомен с официално писмо, тъй като на въпросното общо събрание не е имало представител на Кочериново, че в разходите на общината ни се е появило още едно перо - за издръжка на агенция, от която до момента не сме получили нищо.

Агенция, създадена с добри намерения, от която обаче никоя община няма полза, потвърди мнението на Минков и директорът на Природен парк „Рила“ Вангел Аврамов. За вестник „Струма“ той разказа, че бил само на едно заседание на Управителния съвет миналата година, на което било взето решение членуващите в АРРР общини да съберат пари помежду си, за да може да се формира една заплата от 2500 лв. месечно на председателката на УС. Тогава изслушах и доклада на агенцията за 2014 г. и с изненада констатирах, че АРРР има двама стипендианти, единият от които е докторант в Минно-геоложкия институт. Нито тогава, нито сега мога да си обясня за какво й е на агенцията да издържа докторант, спомни си още Аврамов.  

Според него замисълът за развитие на Рила планина бил отличен, на учредителното събрание на АРРР бил дори областният управител на София, говорили се много и красиви неща, но в крайна сметка нищо не се случило и останали само хубавите приказки и луксозните хотели на Боровец, в които АРРР си правела събиранията.

В Кочериново дори не са си направили труда да сметнат колко точно хиляди лв. им търси агенцията от членския внос, защото кметът Ив. Минков веднага изготвил докладна записка до ОбС с предложение на основание чл. 14 /1/ от Устава на сдружение АРРР с едностранно волеизявление общината да прекрати членството си в агенцията.

Проверка в сайта й показва, че за близо 2 г. дейността й е сведена до многобройни участия в кръгли маси и обществени съвети,  командировки на членовете й до Франция, Гърция и др. страни с цел осъщестяване на някакви контакти, и 1-2 изложби, показващи красотите на Рила планина. 

От цитираната й под №1 цел „да осигури подкрепа за регионалната икономика чрез подкрепа както на публичния, така и на частния сектор", до момента няма нищо налице. Като своя задача агенцията си е поставила още: подпомагане създаването и промотирането на интегриран туристически продукт за регион Рила, организационно укрепване и устойчиво развитие, създаване на креативни концепции

за въвличане на местната общност в социално-икономическото израстване на региона, подпомагане на бизнеса, като му предоставя незабавен достъп до ясна, точна и надеждна информация и консултантски услуги с цел повишаване на конкурентоспособността му, и да му предоставя експертизи, информация за възможности за финансиране по оперативните програми и да подготвят проектни предложения за кандидатстване". С последното - изготвяне на проекти, в страната ни се занимават стотици фирми, а комисионът за услугата е около 30% от стойността на проекта, ако евентуално той бъде спечелен.

От миналата година АРРР работи по проект за Геопарк в Рила, подобен на френския Геопарк де Бож, който членовете на УС на агенцията ходили през ноември 2013 г. лично да огледат като вид обмяна на опит, но „Геопарк де Рила“ още няма.

Има обаче 84 250 лв., които през 2014 г. са влезли в агенцията под формата на дарения и са изхарчени за кръглите маси и обмяната на опит зад граница. В отчета сумите фигурират с единствената забележка „по договор за дарение“ и не се уточнява, които са щедрите спонсори. Според същия отчет през 2014 г. бюджетът й е бил 142 812 лева, от които 128 412 лева са похарчени за основни разходи, и 14 400 лева - за други разходи, свързани с членство в национални и международни организации.

В АРРР в момента членуват общините Самоков, Сапарева баня, Благоевград, Дупница, Костенец и Белово. Членският внос на Благоевград в агенцията е 13 000 лв., на Дупница - 7000 лв. Както и на напусналата Кочериново, таксите на общините са 0,029% от миналогодишния бюджет, но не по-малко от 1500 лв.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP