Община Гърмен преглътна миналогодишния отказ на Б. Узунов да ремонтира селските улици и пак му ги поръча срещу 1 млн. лв.

21 Декември 2022 | 17:57
0 коментара
Общество
Община Гърмен преглътна миналогодишния отказ на Б. Узунов да ремонтира селските улици и пак му ги поръча срещу 1 млн. лв.

Бившият общински съветник Бисер Узунов за втори път в рамките на 1 календарна година спечели обществената поръчка на Гърмен за ремонт на улиците в общината.

Както „Струма” писа, първия път в навечерието на подписването на договора той уведоми писмено и без мотиви кмета Феим Иса, че се отказва от спечелената поръчка. Сега общинската администрация преглътна факта, че заради него 1 г. селяните газеха в кал по неремонтираните улици, и пак го посочи за изпълнител на ремонтните дейности.

При прогнозна цена от 865 000 лв. без ДДС, Узунов свали 10 000 лв. и срещу 855 100 лв. без ДДС, което е над 1 млн. лв., отново се ангажира да направи ремонт на улиците в с. Дебрен, с. Балдево, с. Марчево, с. Дъбница, с. Хвостяне, с. Огняново, с. Гърмен, с. Долно Дряново, с. Осиково, с. Скребатно и с. Горно Дряново.

Преди година Узунов участва с фирмата си „Билдинг къмпани“ ЕООД и бе единствен кандидат, сега се кандидатира с друга своя фирма – „ГБС Огняново” ООД, и имаше конкурент. Поръчката бе разделена на 2 обособени позиции, но и в двете другият участник – „БКС“ ЕООД на Руен Кирев от Гоце Делчев, бе отстранена. Мотивът бе, че офертата му не отговаря на изискванията на документацията за възлагане на обществената поръчка и е „неподходяща“.

Така в края на 2023 г. Б. Узунов се утвърди окончателно като любимия строител на общините в западните дялове на Родопите. Той беше предпочитаният строител на бившия кмет на Якоруда Нуредин Кафелов. По време на управлението на Кафелов Узунов усвои обществени средства в размер на стотици хиляди левове, като само ремонтът на якорудския площад бе 867 388 лв.

Миналата година от Община Гърмен той спечели поръчки за близо 2 млн. лв., а в Община Доспат взе близо 3 млн. лв. за реконструкция и модернизация на регионалното депо за неопасни отпадъци.

Силни са позициите на Узунов и в Хаджидимово. Преди 2 г. по обществена поръчка за ремонт на читалището в Хаджидимово, спечелена от фирма „Ремо“, местният кмет Людмил Терзиев декласира победителя и предприе действия в полза на класираната на второ място фирма „Билдинг компани” ЕООД, управлявана от Бисер Узунов. Наложи се намесата на КЗК, която отхвърли решението на Терзиев ремонтът да бъде направен от Узунов.

Преди 14 г. името на Бисер Узунов се появи в доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция, разследващ обществените поръчки в община Белица, управлявана тогава от Ибрахим Палев. Според документа всички отпуснати средства за преодоляване на щетите от бедствия са усвоени от фирми, близки до Палев, и в частност от Бисер Узунов, получил през 2008 г. най-мащабната обществена поръчка в общината за 377 526,63 лева, за да изгради отводнителен канал в село Краище.

Освен че работи сърцато за всички общини, в които получава обществени поръчки, Бизер Узунов не забравя и себе си. През 2013 г. с най-известната си фирма „Билдинг компани“ ЕООД той спечели проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” за изграждане на рибарска вила с база за спортен риболов на стойност  334 012,38 лева, от които 193 401,31 лева са безвъзмездна финансова помощ. Вилата бе пусната в експлоатация през есента на 2014 г. и е доста луксозна сграда с изкуствен външен басейн за риболов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP