Община Благовград ще изгражда три детски градини и купува 6 нови електробуса

26 Май 2022 | 17:43
0 коментара
Общество
Община Благовград ще изгражда три детски градини и купува 6 нови електробуса
Дългогодишен проблем в Благоевград ще бъде решен! Общината изгражда детска градина в кв. „Освобождение“, ще бъдат построени още две на различни места в града. 6 нови електробуса – част от зелената политика на кмета Илко Стоянов
Нова детска градина, която ще приема децата в кв. „Освобождение“ ще бъде изградена от Община Благоевград. Така на практика ще бъде решен дългогодишен проблем, тъй като до този момент детско заведение в района липсва. Още две детски градини ще бъдат построени на територията града. Едната от тях ще бъде в ж.к. „Ален Мак“ (до IX ОУ), а другата на ул. „Полк. Дрангов“.
„Успяхме да спасим около 7 млн. лева. Когато встъпих в длъжност бяха проведени обществени поръчки за 3 детски градини, имаше и сключени договори за изпълнение. Оказа се обаче, че избраните петна за изграждане на детските заведения са неосъществими като строително изпълнение, заради несъответствие със стандартите. Едната от тях беше предвидена в парка при ул. „Даме Груев“, другата в района на „Баларбаши“, а третата в кв. „Еленово“. Поради тази причина се наложи да търсим алтернативни варианти за локации и към момента вече сме изпълнили тази задача. Получихме писмо от министъра на образованието, който приема тези промени. Оттук нататък предстои преотреждане на имотите, проектиране, обявяване на Обществени поръчки и преминаване към СМР“, поясни на пресконференция кметът Илко Стоянов.
Той съобщи и че предстои да бъдат закупени 6 нови електробуса, които ще пътуват по съвсем нови линии.
Те ще минават през кв. „Грамада“ и района около Плажа, като ще бъдат оперирани от Община Благоевград. Предвижда се и въвеждането на дигитална система, която ще обслужва автобусите, ще дава информация за свободни паркоместа и т.н.
„Още преди месеци получихме писмо за прекратяване на проекта за изграждане на подлез в квартал „Грамада“. Положихме сериозни усилия в тази посока, за да спасим средствата, които са предвидени от предишния европейски програмен период. Към днешна дата можем да кажем, че се справихме и внесохме предложение до ОбС, което се надявам утре да влезе като извънредна точка, така ще успеем да спасим около 4,2 млн. лева“, коментира още кметът Стоянов.

Добавете Вашия коментар

TOP