Община Благоевград вдигна запора върху 2 помещения в хотел „Ален мак”

09 Декември 2020 | 19:02
1 коментара
Общество

Община Благоевград е вдигнала запора върху 2 помещения в хотелския комплекс „Ален мак” на Методи Калъмбов, който дължи над четвърт милион на хазната. В края на юли Калъмбов е направил малка вноска и така е успял да вдигне наложената му възбрана за продажба и даване под наем на 2 помещения в разбития хотел. Едното е от 227 кв.м и се води „за спортна и развлекателна дейност“, другото – офис от 155 кв.м на мястото, където някога беше чейнджбюрото.

Всички останали части на хотела са запорирани от ноември 2019 г. от общината и бившият военен коментант няма право на никакви разпоредителни сделки с тях, докато не си погаси задълженията.

Това личи от справка на Агенцията по вписванията, в която ипотеките, възбраните и наемите на приватизираните от Калъмбов имоти от актива на бившия „Балкантурист“ само за последните 10 години са описани върху повече от 70 страници. Със сигурност дори самият собственик трудно ще се ориентира кога, къде и какво е ипотекирал, коя институция е правила запори и коя е продавала части от безценната някога туристическа база на публичен търг.

От справката е видно, че най-много трансформации е имало около хотел „Ален мак“ – лицето на социалистическия Благоевград, който сега се руши в идеалния център на града на метри от първите сгради на Благоевград и градската градина.

За 10 г. върху хотела са учредени договорни ипотеки с 4 банки и няколко пъти върху него или части от хотела са налагани възбрани в полза на столичното дружество „Тирол сервиз“ ЕООД, пернишкото „Елпром строй“ на Емилия Лекова, „Зайков комерс“ ООД на благоевградския бизнесмен и бивш кандидат за кмет Георги Зайков, както и на благоевградчанина Петър Петров, с когото Калъмбов от години спори за паркинга във вътрешния двор на хотела. 6-етажният „Ален мак“, от който би могъл да печели милиони, ако през годините го бе ремонтирал и поддържал, всъщност носи на приватизатора на „Балкантурст“ само 2 наема. Единият е с най-популярната в момента фирма за залагания, която от 2018 г. има сключен с Калъмбов 10-годишен договор за наем на 232 кв.м на първи етаж от масивната двуетажна пристройка към хотела, другият договор също е 10-годишен, съвсем пресен е – от май 2020 г., и е сключен с банка за банков офис.

Същото изобилие от разпоредителни сделки се забелязва и спрямо хотел „Бор“, в който цари още по-голяма разруха, отколкото в „Мак“-а. Хотелският комплекс в местността Ловен парк, който е с разгъната застроена площ от 3946 кв.м, е бил ипотекиран в полза на банка и мощна строителна фирма от Благоевград, но и двамата кредитори са вдигнали ипотеката, тоест поне на тях Калъмбов не дължи нищо.

На 26 май тази година обаче за „Бор“ е учредена нова договорна ипотека, по която кредитор е регистрираната в разложкото с. Бачево енергийна фирма „Евклипс инвест“ на братята Николай и Красимир Рашеви. Двамата са собственици на малък ВЕЦ и разнороден бизнес, а наскоро стартираха любопитна инициатива, свързана с изкупуването на утайките от водата в пречиствателните станции, с която смятат да наторяват близо 1000-та си дка култури в землището на Разлог.

Че М. Калъмбов хич не обича да плаща данъци личи и от съдбата на други 2 негови обекта. Единият е търговският комплекс „Ст. Лисичково“ с площ 2071 дка, който периодично получаваше запори заради неплатени данъци, докато миналата година не се намеси Агенцията за приходите и го продаде на публичен търг на Валери Байрактарски. Другият е хотел „Рилци“, който, както „Струма” писа, преди месец бе включен от приходната агенция в същата процедура – публична продан. И този мотел е имал няколко „спонсора“ през годините под формата на кредитори. Единият е доста любопитен – фонд „Енергийна ефективност”, чиито донори са  Глобалният екологичен фонд на ООН, правителствата на Австрия и България и частни български спонсори. С фонда Калъмбов е учредил договорна ипотека за нафтовото подземно стопанство на мотела. Друг кредитор на „Рилци“ е била мощната благоевградска фирма „Хидроенергийна компания“ на Иван Чапов.

Изобилие от възбрани има и върху обектите на приватизатора Калъмбов и по Рилското корито. Най-често те са налагани от кредитора – община Рила, и сред тях има магазини, ресторант, рибарник, механа и др. В момента рибарникът с механата, оформени като туристически комплекс, се продават от НАП, а общината се надява да остане и за нея някой лев, по възможност около четвърт милион, за да може да покрие неплатените от Калъмбов данък сгради и такса смет за имотите му на територията на община Рила.

На въпросите ни към община Благоевград кой е наредил да се вдигне запорът върху част от имотите на Калъмбов, от екипа на кмета Р. Томов изпратиха следния отговор:

Наложената възбрана от община Благоевград върху целия хотел “Ален мак” е по изпълнително дело за задължения на собственика му Методи Калъмбов към общината в размер на 250 000 лв. Част от помещенията са освободени от възбрана, след като Калъмбов е покрил част от задълженията си в размер на 33 800 лв.в.Струма

Добавени коментари

Еле кажах публикува:
10 Декември 2020 | 10:17
Ма гонете го тоя див селянин и родата му от къде се е дотресъл в Благоевград да му гледаме простотиите 30 години . Айде в затвора и да му вземат всичко . Аман от тъпаци смръдливи в тоя град , дошли само да троват въздуха и да крадат ! Марш на село !

Добавете Вашия коментар

TOP