Община Благоевград с 42 проекта за нови улици, паркове и паркинги за 50 млн. лв.

15 Декември 2023 | 12:59
6 коментара
Бизнес
Благоевград
Община Благоевград с 42 проекта за нови улици, паркове и паркинги за 50 млн. лв.

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев направи отчет за първия си месец като градоначалник. Това направи с пост в страницата си във Фейсбук. Той за пореден път подчертава, че започнал работа в изключително тежка за общината финансова ситуация, което наложило вземането на решителни мерки за стабилизиране и оздравяване.

В Министерството на финансите са изпратени 42 проекта. С това е изпълнен определеният за Благоевград лимит от 50 млн. лв. за финансиране на проекти през 2024 година. Това е ресурс за цялостен ремонт на улици, изграждане на нови улици, паркове, междублокови пространства, ремонт на сгради и проектиране на улици и паркинги.

 

Кметът изтъква, че са слети три общински предприятия, което ще доведе до сериозни съкращения на разходите. С екипа си прави анализ на ефективността на общинските дружества и скоро ще обяви предложенията си за оптимизация, така че да се пестят парите на гражданите и да се дава добавена стойност за града. Сменени са трима управители на общински дружества.

Предстоят още мерки в тази посока. Байкушев има амбицията да направи така, че общинските дружества да пълнят хазната или да ни пестят пари, а не да са средство за източване. Той припомня, че по негово предложение Общински съвет-Благоевград реши детските градини да преминат на делегирани бюджети. Това е изпълнено обещание, което ще гарантира, че Общината няма повече да взима парите на детските градини и да ги харчи за „фолк фестивали, заря и други глупости“.

 

„Водим преговори с рекламодатели, които да брандират общинските спортни бази, така че да вкараме свежи пари в общината, с които да можем да подпомагаме спорта. Публикувах за обществено обсъждане предложение за промяна в местните данъци и такса смет. Предстои и съставяне на работна група с представители на Общинска администрация и Общински съвет, която да прегледа тарифата за местните такси и да предложи промени, които да съответстват на съвременните реалности. Ще предложа и промени в правилата за платено паркиране, така че да намалим трафика в центъра на града, да осигурим по-чист въздух и средства за поддръжка и ремонт на улици и тротоари“, пише още Методи Байкушев.

Работи се усилено по нова структура на Общинска администрация, която да гарантира, че ще се използват в максимален размер държавно делегираните пари и ще се сведат до минимум парчените пари за администрация. С пълна мобилизация е напът да бъде спасен проектът за анаеробната инсталация. Правят се нужните плащания и са постигнати договорки с ОПОС в срока на програмата, с което да се предотврати рискът Общината да трябва да довърши обекта за собствена сметка.

Добавени коментари

BlagoevgradFan публикува:
17 Декември 2023 | 13:52
А може ли просещите роми вътре в Била да се махнат ? Разбирам положението им, но когато на входа на Била ме посреща съпровождащото циганите куче се побърквам! Да не говорим псувните и обидите от страна на ромите.
Дим Дуков публикува:
16 Декември 2023 | 22:28
Браво, Кмете за няма и месец 42 проекта.
Бивша Солунска гимназия публикува:
16 Декември 2023 | 17:19
Кмете на кръстовището на ул. Христо Смирненски и ул. Митрополит Борис и а дупка дълбока 50см. Изпотрошиха си колите хората днес. Това е на 50 метра от беседката пред старата ви къща. Моля изпратете Инспектират поне да я напълнят с пясък
Показност публикува:
16 Декември 2023 | 07:57
Време е ромите в ЦНСТ (на плажа) и Преходно жилище да има контрол за чистота и задължения на потребителите/ползвателите. Не от три години г_н Хр. Христов, г/жа Попова и г/жа Халилова _Цветина да се снимат на сайта нс Общината перчейки се със отлично обгрижване, но в дрйствитрлност с не заслужени взети заплати..Ръководителките Митова и Кр. Иванова да възпитат, а не подкупват с ламоства и партита за пълнолетие юношите. БЕКА ДА ПРЕСТАНАТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ ДА ПОДАРЯВАТ ВТОРА КОЛЕДА ЛИЧНИТЕ СИ ЛАПТОПИ НА ГАМЕНИТЕ В Преходно жикище.
Въпрос публикува:
15 Декември 2023 | 20:36
Как уж общината е в колапс, всяка седмица се теглят заеми, а сега пък проекти? За кое от двете се лъже?
Соколов публикува:
15 Декември 2023 | 14:53
Добре е като така подробно отразявате тези помпозни обещания, след 1 година да отразите колко от тях са изпълнени, да проверите харчовете и да сравните инвестициите. Иначе и предишния така обещаваше 2000 евро заплата и 10 000 нови работни места.

Добавете Вашия коментар

TOP