Община Благоевград проведе трета разяснителна среща за санирането

27 Октомври 2022 | 10:35
0 коментара
Бизнес
Община Благоевград проведе трета разяснителна среща за санирането

Заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова разясни нови детайли около обявената процедура от МРРБ относно кандидатстване за саниране на жилищни сгради.

По време на проведена среща бе акцентирано върху основните действия, които трябва да бъдат предприети от представителите на етажната собственост.
Важно условие е, че при кандидатстване трябва да се регистрира Сдружение (в случай че няма такова) по реда на Закона за управление на етажната собственост. Освен това в 14-дневен срок от провеждането на Учредителното събрание в Общинска администрация следва да се внесе заявление за вписване на Сдружението в публичния регистър. Необходимо е да бъде подадено и заявление за регистрация в регистър БУЛСТАТ в 7-дневен срок след получаване на удостоверение за регистрация на Сдружението. Следващата стъпка, която трябва да бъде предприета от представителите на етажната собственост е избор на фирма или фирми за обследване за енергийна ефективност и изготвяне на сертификат, както и за обследване за установяване на технически характеристики, архитектурно заснемане и изготвяне на техническия паспорт на сградата.
За улеснение на жителите, на сайта на Община Благоевград са публикувани линкове към национални регистри на енергийните одитори, консултантите, надзорни фирми, проектанти. Информация може да бъде намерена на следния линк: http://www.blgmun.com/calendar317/sanirane.html .
Кандидатите могат да получат и логистична помощ в Областния информационен център, намиращ се при зала „Пейо Яворов“.
По време на срещата заместник-кметът подчерта, че за изготвяне на обследванията, сертификата и техническия паспорт са необходими скици и архитектурна заснемане. Ако собствениците не разполагат с архитектурен проект/заснемане могат да заявят същото да бъде потърсено в архивите на Общината.
Освен това за целите на енергийното обследване е необходимо да бъдат представени на фирмите сметките за ток и отопление за период от 3 години назад, които в случай на неналичност, могат да бъдат получени от Електрохолд Продажби. Всеки собственик или управител на етажна собственост може отиде в дружеството и да подаде заявление за услуги на Електрохолд Продажби за предоставяне на информация за консумацията на енергия за четири години назад – 2022,2021,2020,2019 г. с данни по месеци с количества и съответно цена, разделени на тарифи дневна и нощна електроенергия. Към заявлението се прикрепя списък с клиентските номера на потребителите. Цената на услугата за един клиентски номер е 7 лв.
От хората, които се отопляват на дърва, пелети или друг вид горива, ще се изискват декларации за разходваните горива по месеци.
Фирмите които ще изготвят обследванията ще извършат посещения по домовете на място, като ще изискат строителни книжа, както и информация за употребяваните електроуреди, брой на живеещи в съответния апартамент и данни за ремонти, извършени по ограждащи елементи- изолации, остъкления, дограма.

Добавете Вашия коментар

TOP