Община Благоевград предлага на конкурс право на строеж върху 495 кв.м зад Изчислителния център срещу обезщетение

11 Април 2023 | 21:01
0 коментара
Общество
Благоевград
Община Благоевград предлага на конкурс право на строеж върху 495 кв.м зад Изчислителния център срещу обезщетение

Общинските съветници да разрешат да се обяви конкурс за учредяване на безвъзмездно право на строеж върху 495 кв.м общински имот на ул. „Дружба“ 2 зад Изчислителния център, предлага кметът Илко Стоянов. Теренът е с режим за средно застрояване от 10 до 15 метра височина и разгънатата застроена площ, която може да се постигне, е около 1485 кв.м.

Обезщетението, което строители дават на свободния пазар при този тип споразумение, е между 25 и 27%, като най-голям е този процент в централната градска зона. Пазарната оценка, направена на тази база за обезщетение, е 248 080 лв. с ДДС, отговарящо на 26,34% от разгънатата застроена площ, или 226 лв. на 1 кв.м. без ДДС. Данъчната оценка на правото на строеж на сграда с такава квадратура е 236 040,80 лв.

Общинският терен е единственият, останал незастроен в началото на ул. „Дружба“, на която е и шивашкото предприятие „Милена“ 

Градоначалникът предлага теренът да се включи в годишната програма за управление на общинските имоти и да се обяви публичен конкурс за ОПС. В замяна на ОПС общината да получи като обезщетение самостоятелни обикти – жилища в завършен вид с подови настилки, стенни и таванни покрития, с отклонения за ВиК, ел. мрежи и с прилежащи мазета. Стойността на апартаментите не може да е под 248 000 лв. без ДДС, а размерът на обезщетението не може да е под 26,34%. Срокът за изграждане и въвеждане в експлоатация на сградата, включително и прилежащите терени, да е до 36 месеца от даване на строително разрешение.

Предлага се депозитът за участие в конкурса да е 25 000 лв., като се одобри пазарна оценка на ОПС 248 000 лв. Очаква се ОбС да дискутира по предложението на сесията, насрочена в края на април.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP