Община Благоевград планира за нов табан за строителни отпадъци край с. Церово

17 Април 2023 | 07:44
1 коментара
Общество
Благоевград
Община Благоевград планира за нов табан за строителни отпадъци край с. Церово

Площ от 20 545 кв.м в местността  Емешен в землището на с. Церово планира да задели община Благоевград за ново сметище за строителни отпадъци. Теренът е вляво от моста, от който започва изкачването към селото по черния път покрай дерето. Търсенето на нов терен за табан стартира, след като РИОСВ затвори в средата на август 2021 г. ползваното до този момент  сметище край с. Изгрев, което е в землището на съседното с. Марулево, с мотив, че е незаконно.

Преписката за одобрение на нов терен за табан общината е задвижила още миналата година. От документите става ясно, че на площадката, предвидена за изработване на ПУП- ПЗ, ще се извършват дейности по събиране, временно съхранение, подготовка за оползотворяване и повторна употреба или обезвреждане на строителни отпадъци, основно от разрушаване на сгради, както и земна маса от изкопи.  Заедно със строителните отпадъци в зоната ще може да се депонират минерални отпадъци, пластмаси, метал, хартия, изолационни материали, дърво и др.

Теренът е по черния път, вляво от моста към с. Церово

Табанът ще е с няколко функционални зони, които предварително ще се обособят: зона за приемане на отпадъците с контролен пропускателен пункт и автоматична везна, основна зона, върху която ще се осъществява третирането на отпадъка, зона с трошачно-пресевна инсталация, спомагателна зона, складова зона и обслужваща – административно-битова.

Процедурите по ОВОС и съгласуване с всички институции все още не са приключили, от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” са дали положително становище на инвестиционно предложение на общината за обособяване на новото място за табан.

„Още миналата година разлепих съобщение в селото, имаше въпроси, но не и недоволство относно локацията от хората“, каза кметът на с. Церово Иван Саков. На въпрос за евентуални рискове той заяви: „Дерето, което минава край терена, се пълни при обилни валежи, а под него има подземни води. Те отиват в р. Струма и винаги има опасност от просмукване от повърхността“, но на площадката няма да се приемат опасни отпадъци”.

При успешно финализиране на процедурата Община Благоевград ще кандидатства с проекти за финансиране за изграждане на новия табан край с. Церово, както и за рекултивация на сметището край с. Изгрев, което е препълнено, но заради липса на алтернатива и в момента се ползва.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавени коментари

альоша публикува:
18 Април 2023 | 08:10
ние церовци ако не се вдигнем срещу тава решение на общината ке засмръдим до една две години ке стане бунище кат в айдарово на кмето саков не му дреме ама ние требе да се дигнем и да го сопрем.

Добавете Вашия коментар

TOP