Община Благоевград губи още 0,5 млн. лв. по проект, реализиран от екипа „Камбитов”

25 Юли 2022 | 09:49
2 коментара
Бизнес
Община Благоевград губи още 0,5 млн. лв. по проект, реализиран от екипа  Камбитов”

Община Благоевград изгуби поредното дело за финансова корекция към проект, реализиран от екипа на бившия кмет Атанас Камбитов.

Този път става въпрос за около 500 000 лв., които общината дължи на МОСВ за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Според административния съдия Иван Петков оперативната програма е в правото да си търси парите, затова той отхвърли жалбата на общината и я осъди да плати на МОСВ и 300 лв. за юрисконсултско възнаграждение.

Делото на община Благоевград бе против решение от 16.03.2022 г. на Оперативна програма “Околна среда“, по която Благоевград получи безвъзмездна финансова помощ за анаеробната инсталация в размер на 26 674 000 лв. без ДДС. Самата процедура за избор на изпълнител бе открита в последните дни от кметуването на Камбитов – през август 2019 г.

На 28.04.2020 г. наследникът на кметския пост Румен Томов сключи договор с избрания изпълнител ДЗЗД „Балканика биогаз“ на стойност 31 992 000 лв. с ДДС за проектиране и авторски надзор, СМР на основна и довеждаща инфраструктура, доставка и монтаж на инсталация за суха метанизация с тунелно компостиране и когенерационен модул на разделно събирани биоразградими отпадъци, въвеждане в експлоатация и обучение на персонала.

В последващ контрол на поръчката през юни 2020 г. бе констатирано, че възложителят – община Благоевград, е приложила незаконосъобразна методика за оценка на офертите, поставяйки дискриминационни условия за кандидатите, и наложи  5 % санкция от допустимите разходи.

На 12.01.2022 г. Изпълнителна агенция “Одит на средствата от Европейския съюз“ изисква от управляващия орган на програмата повторна проверка за законосъобразност на сключените договори в Благоевград, открити са още нередности и през февруари финансовата корекция е повишена на 10%. Тъй като общината е платила вече първите 5%, сега остават за плащане още около половин млн. лв.

Решението на съдия Иван Петков не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред ВАС.

Иван Петков/в.Струма

Добавени коментари

айде пак публикува:
25 Юли 2022 | 10:30
Бах мааму, какво толко сме съгрешили ние благоевградчани, че някой ни докара тая напаст Камбитов. Толко злини и борчове ни остави тоя боклук, че още не можем да се освестим.
Лили публикува:
25 Юли 2022 | 10:28
Всички кметове от Камбата до Илката се пъчиха на пустото му сметище, рязаха ленти и се перчеха, а сега пак ние, гражданите на общината, ще плащаме за глупостта им!

Добавете Вашия коментар

TOP