Община Банско в очакване на Голяма Богородица

12 Август 2020 | 10:21
4 коментара
Култура

Хората от всички населени места в община Банско се готвят за наближаващия голям християнски празник Успение Богородично. В съботния ден ще бъдат отслужени тържествени свети литургии в храмовете и на много места ще бъдат направени курбани и родови срещи.
Най-усилена е подготовката за празника в с.Осеново. Общинска техника и работници разчистват и подравняват петкилометровия горския път, който води до църквата „Успение на Света Богородица”.
Както всяка година, на 15 август там ще се съберат жители на селото и много хора с корени от с. Осеново. Мнозина от тях помнят църквата в първоначалния и́ вид – голям двукорабен храм, построен преди почти 190 години от родолюбиви осеновци и изографисан от Тома Вишанов – Молера.

Сега празникът се чества в по-малка каменна църква, построената с материалите от разрушената от времето стара църква, а в олтара се съхранява скъпоценна частица от свети мощи, които, ведно с молитви към Пресвета Богородица, помагат на вярващите.

Добавени коментари

Ахмед Доган публикува:
14 Август 2020 | 13:47
С голяма тъга ви съобщаваме, че човекът криещ се зад прякора "Аз съм бурята" почина от злокачествен тумор.
П.К публикува:
12 Август 2020 | 22:18
Венето, успокой се вече! Мнението ти няма значение за никой в Банско, отдавна!
Тая съвсем изкрейзѝ! публикува:
12 Август 2020 | 13:42
Хайде лягай си на напикания матрак! Пак си се отрязала.Всеки знае,че БКП /БСП,ГЕРБ,АБВ,ДВИЖЕНИЕ-21/ и цялата пасмина СТЕ атеисти.Всички го правите за "мили очи" пред електората.ВСИЧКО ЗНАЕМ - ВСИЧКИ СТЕ ЛИЦЕМЕРИ!Особено преди избори.А архиереите какви са??? Само питам.Какво благотворително организираха???
Аз съм бурята! публикува:
12 Август 2020 | 11:32
СМЕХ! Вие комунетата не бяхте ли атеисти бе? Алооо, пролетариата, жалки сте ми бе! Я бегом в кочината! Да ви имам и Голямата Богородица да ви имам! Толкова!

Добавете Вашия коментар

TOP