Община Банско посреща 2023 г. с дълъг списък длъжници, но шансовете да си прибере милионите са нулеви

03 Януари 2023 | 10:18
0 коментара
Бизнес
Община Банско посреща 2023 г. с дълъг списък длъжници, но шансовете да си прибере милионите са нулеви

Фирма на англичанин и политикът, племенник на Н. Вапцаров, сред рекордьорите по дългове

Община Банско, държавата в лицето на НАП и частната фирма ГБС – Благоевград се опитват да покрият задълженията към тях с продажбата на собственост на англичанинаНайджъл Патрик Хоул в планинския курорт. Частен съдебен изпълнител обяви за публична продан офис на фирмата „Гуд Нюз“ ЕООД от  22,12 кв.м, с цена от 12 344 лв., и помещение от 29,19 кв.м, за което ще се наддава от 18 103 лв. И двете са във фирмения комплекс „Валентина Хайтс“ на ул. „Бъндерица“ в Банско.

При публична продан в полза на повече кредитори с предимство обаче е държавата, в случая – приходната агенция, което означава, че Община Банско отново няма да може да си прибере парите от англичаните. Те са в размер на 45 473 лв. и са за неплатени данъци и такса смет.

„Валентина Хайтс“ е само един от над 100-те юридически лица, длъжници на курортната община, с неуредени публични задължения над 5000 лв. Голяма част от тях са чуждестранни фирми. Рекордьор е столичната „Манхатън Груп“ ЕООД със собственик на капитала „Органдо България“ и задължения към общината в размер на 773 445 лв.  Сред големите длъжници са още ГБ „Британия Сейнт Дейвидс“ ЕООД отново на Найджъл Патрик Хоул – 605 058 лв., обявената в несъстоятелност „Бд Турс“ ООД на Димитър Цветанов – 313 372 лв., софийското акционерно дружество „Родина Турист 97“ – 244 229 лв., „Ем Билд Инженеринг“ ЕООД на разложкия строителен предприемач Емил Божанов – 114 868 лв., регистрираната във Варна „Пирин хайтс Ленд“ ЕООД, чиито 60 съдружници дължат на Община Банско 37 300 лв., фирмата на бившия мощен дистрибутор на цигари в Благоевград Любомир Бумбаров – „Нико Травел“ ЕООД, задлъжняла с 29 639 лв., и др.

Сред длъжниците има и 14 физически лица. Сред най-задлъжнелите са наследниците на поета Никола Вапцаров – Светла, Никола и Борис Вапцарови. За хотел „Шато Вапцаров“ и сграда на ул. „Пирин“ те дължат общо над 200 000 лв. на общината. Племенникът на поета и негов адаш, който беше председател на инициативния комитет на Мая Манолова за местните избори през 2019 г. и се пробва безуспешно за кандидат-депутат от Благоевград, от години е сред „отличниците“ по неуредени задължения към Община Банско, освен това той не може да бъде намерен на посочените от него адреси в Банско, София, Бургас и Варна, за да му бъдат връчени актовете за установяване на публични задължения, и на практика е недосегаем.  Сред длъжниците са още местният хотелиер Владимир Юнчов – 10 051 лв. за кафенето, което му остана, Велина Янчовичина и Магдалена Обецанова дължат близо 40 000 лв. за такси на хотел „Бисер“, дългове имат още собствениците на хотелите „Кристи“ и „Елена“ и др.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP