Община Банско на крачка от напускане на Асоциацията по ВиК

03 Август 2021 | 17:55
5 коментара
Общество

Да се потърси начин за излизане от Асоциацията по ВиК – Благоевград на обособената територия, е предложението на общинския съветник от ОбС – Банско Георги Думанов, което той направи при изказване по време на последната сесия на местния парламент. Повод за това стана предстоящото извънредно заседание на общото събрание на Асоциацията по ВиК, на което ще се разглежда бизнес планът на дружеството за периода 2022-2026 година, в който предвижда поетапно и ежегодно увеличение на цената на питейната вода в следващите четири години. Местният парламент категорично реши кметът на Банско Иван Кадев да присъства на заседанието и да гласува „против“ така предложения бизнес план.

Пояснения за предложения отрицателен вот поиска общинският съветник Георги Икономов. Такива направи заместник-кметът Сашка Въчкова, която поясни, че причината за това е единствено предвиденото увеличение на цената на водата.

„Според така предложения бизнес план е зададена промяна на цените за водоснабдяване, отвеждане на ОВ и пречистване, и е предвидено още от 2022 година покачване на цените както за битови, така и за промишлени абонати. В бизнес плана ние не сме намерили добра обосновка на това покачване. Като член на тази асоциация, цените ще се покачват и за Банско, което за нас е неоправдано и затова предложението е да не се приема бизнес планът”, каза Сашка Въчкова.

Общинският съветник Георги Думанов бе единственият, който взе отношение по темата и предложи да се направи всичко възможно община Банско да излезе от Асоциацията по ВиК на обособената територия.

„Бях решил да се въздържам от всичко, свързано с ВиК, но тъй предложението е да не се приема бизнес планът, аз ще го подкрепя. Смятам, че бяхме подведени преди време, и за мен това е едно порочно дружество, което беше създадено с користна цел. И в момента цената на водата е не просто висока, а изключително висока, още повече за нашия регион, където не се нуждаем почти от никакви съоръжения. Трябва да намерим начин и да направим всичко възможно да излезем от тази асоциация, а цената на водата да се нормализира. Не знам дали изобщо има такъв начин, защото се оказа, че излизането от асоциацията е много трудно, но ние трябва да положим максимално усилия за това, а не да се иска ново поскъпване“, подчерта Георги Думанов.

Други дебати по темата нямаше и предложението кметът на Банско Иван Кадев да гласува „против” бизнес плана за следващите четири години бе прието с пълно мнозинство, като само Костадин Загорчин в качеството си на шеф на ВиК – Разлог си даде отвод и не гласува.

Припомняме, че Общинският съвет в Разлог също взе решение кметът Красимир Герчев да гласува „против” и да не приеме бизнес плана, като мотивът беше същият – предвиденото в него увеличение на цената на водата пред следващите четири години.

Местният парламент допусна и да бъде завишен броят на децата в групите в ДГ „Здравец“ в Банско и ДГ „Мечо Пух“ в Добринище. Дадено бе съгласие нормата за пълняемост на групите да се завиши от нормативно допустимото от 23 на максималното от 30 деца. Решението се взема, за да може да бъдат обхванати всички деца и да не се налага гласуване в спешен порядък, ако през зимния сезон се окаже, че няма достатъчно места в групите. Такива решения в Банско се взимат ежегодно, тъй като в курорта през зимния сезон има много работещи семейства от други краища на страната, които записват децата си в детска градина за сезона и обикновено броят им в групите надвишава допустимото според нормативната база.

При гласуването на точката стана ясно, че през есента се очаква да заработи и новата детска градина в курорта, което ще сложи край на решения от такова естество.

По време на сесията бяха приети и окончателните годишни финансови отчети за 2020 г. на „Топлоснабдяване – Банско” ЕООД и на „Общински паркинги – Банско” ЕООД./струма/

Добавени коментари

Якорудчанин публикува:
04 Август 2021 | 22:45
Само кафелова Якоруда спи.Нашия тъпанар не го интересува нищо,трупа пари като за последно,знае,че това му е последно царуване!Плащаме най скъпата вода в региона,овчото якорудско стадо дреме и чака някой друг да се разбунтува и си поиска правата.
@ публикува:
04 Август 2021 | 10:26
Направете я тази крачка. Проверки от ВиК за байпаси, всеки да си заплаща консумацията на вода без изключения. Вижте гр.Кресна и селата там как си отстояха интересите, устояха на обещания за постове и други благини/не се продадоха/ и цените са други.
Разложенка публикува:
04 Август 2021 | 09:19
Крайно време е Разлог и Банско да се се обединим против тази водна асоциация , и да се вземат мерки за излизане от нея, нема ние да плащаме от скапа,по-скъпа вода на джумайците, то нашето е във вода газим жадни одим
Банскалия публикува:
04 Август 2021 | 09:19
Това, Зогорчиното мекере, само краде, но скоро и бой , че яде !
Банско публикува:
03 Август 2021 | 18:11
Ми Загорчиния шо куро ми траси тече там или па фурнаджийска лопата го играме.Баща му беше същия лайнар ,дека има файда там,ПУ боклуци майчиневи.

Добавете Вашия коментар

TOP