Общественикът Христо Малчев критикува МБАЛ "Рокфелер" - Петрич (ВИДЕО)

03 Юли 2016 | 16:54
0 коментара
Общество
Общественикът Христо Малчев критикува МБАЛ Рокфелер - Петрич (ВИДЕО)

Бившият общински съветник и общественик Христо Малчев коментира ВиК-Асоциацията на Пиринско и МБАЛ "Рокфелер" - Петрич на последната сесия на ОбС в южния град. Малчев удари сериозна критика на болницата от трибуната на местния парламент.

Според него болницата е във фактическа несъстоятелност, тъй като има огромни задължения. 

 След бурни дебати с 24 гласа "за", 5 "против" и 1 въздържал се, община Петрич влезе във водната асоциация на Пиринско.

Бившият лидер на БСП Димитър Капитанов, който бе върл противник на асоциацията предложи да се направи референдум в Петрич, като на финала отказа да гласува.

Още преди да започне сесията общинският съветник от "Роден край" Стоян Николов изказа мнение, че гласуването на точка втора от дневния ред трябва да отпадне, като се мотивира, че никой не е запознал жителите на града с плюсовете и минусите от влизането на общината във водната асоциация. Според него това решение ще бъде прибързано и общинска администрация трябва да проведе агресивна кампания за информиране и разясняване на това, какво е водна асоциация и с какво тя ще допринесе за подобряване на инфраструктурата на града и цената на водата.. Той предложи да бъде направена отделна сесия за разглеждането на тази точка.

Съветникът Розалин Хаджиев подкрепи предложението на Стоян Николов, като се аргументира, че няма информираност след гражданите и не е проведено заседание на председателите на комисия, за да бъде чута гледната точка на всички председатели и общинска съветници. За това си има процедура, за да бъде обсъждана тази точка. Хаджиев атакува словесно председателя на ОбС-Петрич Георги Динев. Според него той е постъпил неколегиално, което говори за неуважение към общинските съветници и грубо нарушение на дневния ред.

Георги Динев заяви категорично, че отговорността е негова и има точка от правилника, която му дава право да определя дневния ред.

Предложението на Стоян Николов не се прие и точката остана в дневния ред.

Получи се конфузна ситуация, след като съветниците от "Глас народен" и "Народен съюз" напуснаха заседанието, с което категорично заявиха своята позиция против асоциацията. Това наложи обявяване на почивка на сесията. След гласуването кметът Д. Бръчков благодари на всички общински съветници за проявената отговорност при вземането на важното за общината решение.

Бившият лидер на БСП Д. Капитанов нямаше право да гласува, тъй като е служител на водното дружество и влиза в конфликт на интереси. Той обаче взе думата и изказа своята гледна точка, и тази на БСП и бе категоричен, че е против ВиК да влиза в асоциацията. Капитанов предложи да се направи допитване до гражданите искат или не присъединяване към водната асоциация. Капитанов отправи нападки към общинския съветник Владимир Заечки, обвинявайки го, че публично е споделил в социалната мрежа нелицеприятен и опетняващ името му материал. Закани се, че ще се обърне към съда, за да бъдат защитени правата му.

Бившият кмет В. Илиев припомни, че преди едно година е внесъл в ОбС-Петрич предложение за членство в асоциацията, но никой тогава не е обърнал внимание.

Според Георги Ангелски всички съветници са виновни, че не са изработили и гласували такова предложение., били притиснати от времето и нямал никакво значение кога точно ще бъде гласувано, дали тази и следващата седмица

Думата бе дадена и на управителя на ВиК- Илиян Ушев, които заяви, че е силно притеснен за съдбата на хората, които работят във ВиК.

Към финала на дебатите съветникът Георги Тренчев заяви, :че по значимост община Петрич е с 11% дял в асоциацията, което я прави трета по значимост. "За 10г. ние не можем да намерим средства за смяна на водопровода само в един градски квартал. Няма начин община Петрич да намери финанси за изграждането на водопроводна база. Единствено като член на асоциацията може да намерим такива средства. Ние не ликвидираме дружеството в Петрич-, каза Тренчев. Заечки отговори че не може да става дума за национализация, защото ВиК не прехвърля активи на асоциацията и тя няма права върху имуществото на дружеството и общината.

След като най-важната точка бе гласувана и приета, общинските съветници приеха отчетите на общинските дружества-ВиК, МБАЛ "Рокфелер", "Озеленяване и "Обредна дейност". Те одобриха промени в щатното разписание на болницата, според които отпада длъжността АДМ, която се заема от общинския съветник от "Народен съюз " Владимир Стефанов. В болницата се назначават щатен юрист и финансов контрольор.

Съветниците взеха решение да бъдат проведени конкурси за нови управители за болницата и Обредни дейности. За председател на комисия по избор на управител на болницата бе избран адв. Иво Стефанов, секретар на комисията Стоян Божинов и юристът Борис Харизанов.

Не успяха да изберат комисия за провеждане на комисия за управител на Обредни дейности.

ОбС реши да бъде учредена търговско дружество ОФК "Беласица", което стопира исканията на взискателя Марио Минев, който претендира пред съда, че има да получава 144 хил. лв. от общинския клуб.

Добавете Вашия коментар

TOP