ОбС-Разлог реши: Дарения на стойност над 5000 лв. може да приема само кметът на общината

03 Декември 2017 | 10:16
1 коментара
Общество

Наредба, регламентираща реда и условията за получаване на дарения от община Разлог, бе приета на провелата се редовна месечна сесия на Общинския съвет в града.

Целта на подзаконовия нормативен акт е да се предотвратят закононарушения, които биха могли да доведат до имуществени загуби за общината, както и да накърнят или променят политиката й.
Приемането на документа дава възможност за осъществяване на контрола върху даренията и прозрачността при приемането и управлението им и гарантира волята на дарителя и защитава обществения интерес.

Наредбата, която се прави за пръв път, влиза в сила в деня на гласуването й, а контрола върху изпълнението й е възложен на кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев.
Според наредбата дарители могат да бъдат всички български и чуждестранни физически и юридически лица, а получатели освен община Разлог могат да бъдат още кметствата на територията й, второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на общината, общински предприятия, общински, образователни, културни, спортни и социални учреждения. Извън този списък е Общинският съвет, който не може да бъде даряван.
Според наредбата дарители не могат да бъдат осъждани лица с влязла в сила присъда, както и лица, обвинени за извършени престъпления, до приключване на производството. Това важи и за юридическите лица, в случай че в управителните им или надзорни съвети участват осъждани или привлечени като обвиняеми лица.
Подзаконовият нормативен акт регламентира и кой може да получи съответното дарение. Дарения на имоти, суми над 5000 лв., както и дарения във вид на вещи, труд и услуги, надвишаващи тази стойност, могат да бъдат получени единствено от кмета на общината. Всички останали могат да бъдат получени още от кметовете на кметства и директорите на съответните учреждения или институции, които се даряват. За всички дарения се подписва договор между дарителя и общината, като тя поема разходите по издаване на разрешителни и утвърждаването на проектите, когато дарението е под формата на услуга или труд, освен в случаите, когато дарителят сам пожелае да поеме тези разходи.
Новата наредба защитава и волята на дарителя. Всички дарения, независимо от вида им, се ползват и управляват според неговата воля, като кметът на общината носи отговорността върху контрола и изпълнението за това. Всички дарения ще се вписват в специален регистър, който е публичен и задължително трябва да бъде обявен на сайта на общината и на хартиен носител. Срокът за вписване на дарението е три дни, като контролът върху това е на Общинския съвет, който в случай на неспазването му може да поиска проверка за установяване на евентуален опит за прикриване на факти и обстоятелства около дарението. Всеки дарител ще бъде удостояван със свидетелство за дарение.
След приемането на новата наредба кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев има едномесечен срок регистърът с направените дарения да бъде публично оповестен чрез публикуването му на страницата на община Разлог. Той трябва да упълномощи и лице, което ще води регистъра и ще отговаря за стриктното му попълване при спазване на регламентираните в наредбата срокове.
Яна Йорданова в.Струма

Добавени коментари

Нептун публикува:
04 Декември 2017 | 21:05
Как няма да има "прозрачност", кое животно е по прозрачно от МЕДУЗА!?

Добавете Вашия коментар

TOP