ОбС-Кочериново прие „на поправителен” бюджета за 2024 г., жители на няколко села окупираха залата

21 Март 2024 | 13:21
0 коментара
Политика
Кюстендил
ОбС-Кочериново прие  на поправителен” бюджета за 2024 г., жители на няколко села окупираха залата
С осем гласа ,,за“ и три ,,против“ бе приет бюджетът на Кочериново за 2024 година. Това се случи на извънредната сесия на Общински съвет – Кочериново.

Припомняме, че до допълнителното заседание се стигна, след като на предишната сесия бюджетът не бе приет. Тогава се стигна до скандал между групата на ГЕРБ в местния парламент и кмета Светослав Горов и в крайна сметка докладната на градоначалника тогава не бе подкрепена от герберите. След това те бяха атакувани от червения активист Йордан Татарски за създаването на хаос. На свой ред те пък обвиниха кмета в репресии и конфликт на интереси.

В крайна сметка бюджетът беше приет на извънредната сесия във вторник. Финансовата рамка е в размер на 8 380 612 лв. От тях приходите от държавни трансфери са 6 055 052 лв., а очакваните приходи от местни дейности са в размер на 2 325 569 лв. Прогнозните постъпления от данъци са 346 150 лв., а от неданъчните приходи в хазната се очакват 988 900 лв. 911 800 лв. пък е целевата субсидия за капиталови разходи, а цялата инвестиционна програма е 1 283 417 лв. Заложените разходи за държавни дейности са 6 227 882 лв. Заложените разходи за отбрана и сигурност са 650 903 лв., за образование са предвидени 171 098 лв. За здравеопазване са планирани 53 931 лв., докато сумата за социално осигуряване е 211 413 лв. Отказът на общинските съветници на редовната сесия да гласуват бюджета на община Кочериново, предложен от кмета Станислав Горов, стана повод за масово недоволство на жителите на общината, които се стекоха на протест на извънредната сесия във вторник. Най-много бяха жителите на селата Крумово и Бураново начело с кметската наместничка Димитрина Янкова.

По повод оправданието на съветници от ГЕРБ, които обосноваха това, че не са гласували бюджета заради начина на общественото обсъждане на финансовата рамка, Д. Янкова дръпна емоционална реч: „Уважаеми общински съветници, вие сте избрани от жителите на общината да работите за хората. Нямате право по политически пристрастия да саботирате работата на общината и да обричате жителите на селата на мизерия. Уважаеми съветници от ГЕРБ, не виждате, ли че Кочериново изглежда като село, а вие управлявахте цели три мандата?! Не виждате ли сега колко хора са дошли тук?! Това какво ви говори? Не трябва да има пристрастия в политиката, защото вие сте задължени да служите на всички хора. Те искат техните села да се развиват. Ние, жителите на Бураново и Крумово, дойдохме да видим какво ще направи общината за селските райони”, упрекна съветниците от ГЕРБ Д. Янкова.

След сесията словесен двубой си спретнаха и общинският съветник от ГЕРБ Калин Везенков и Димитрина Янкова. Везенков каза, че кметът Минков много бързо взимал кредити и така бързо отварял запорирани сметки на общината. Янкова му отговори, че това означава, че средствата на общината са похарчени неправомерно, затова Кочериново е на минус около три милиона.

84-годишната Сълза Иванова, която живее в Кочериново, също дойде на сесията да подкрепи протеста. Иванова сподели: „Сърцето ми се къса за родното ми село, което политиците почти затриха“.

Илинка Грънчарска от Кочериново заяви: „Заради застоя на общината единственият ми близък човек – сестра ми, отиде на гурбет със семейството си в Англия и остана да живее там. На много хора в Кочериново близките им се установиха в чужбина завинаги. Дано политиката на общината да даде шанс кочеринци останат да работят и живеят тук”.

Владимир Налбантов от Кочериново лично поздрави кметската наместничка на Бураново и Крумово Димитрина Янкова за смелата и гражданска позиция по време на извънредната сесия. /Струма бг
ОбС-Кочериново прие  на поправителен” бюджета за 2024 г., жители на няколко села окупираха залата

Добавете Вашия коментар

TOP