ОбС Благоевград заседава в петък

23 Януари 2023 | 16:30
0 коментара
Политика
ОбС Благоевград заседава в петък

Председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков свика заседание, в рамките на което ще се дебатират 42 предложения на администрацията.

Две от тях са върнати от областния управител Стоян Христов като незеконосъобразни. Взети са на сесии на 23 декември миналата година. Предстои преразглеждането им. Преди това парламентарният шеф Тасков ще отчете дейността на колегите си за половин година.

Като напрегнат се очертава дебатът за паричните възнаграждения в ОбС. Оказва се, че тези от съветниците, участващи в една ресорна комисия, получават толкова, колкото членуващите в две или повече. Предложението направи преди дни народният избраник от ГЕРБ Кирил Илиев.

Възнаграждението на всеки съветник се определя от участие в сесия и в заседанията на комисиите, в които е разпределен да работи. При отсъствие от заседание или сесия реципрочно се намалява и заплатата. Според вносителя Илиев това е несправедливо и трябва да се премахне. Към момента заплатата на благоевградски съветник е сродно 950 лева. Реално всички почти съчетават законотворчеството в ОбС с друга трудова заетост и възнагражденията в местния парламент са бонус към месечния им бюджет.

На заседанието този петък ще се разгледа и искане за отпускане на финансова помощ в размер на 5000 лева на Лиляна Кирилова Иванова, която се нуждае от лечение.

Ще се гласува и предложението на кмета Илко Стоянов за даване съгласие, Областно пътно управление да стартира процедура за промяна на собствеността на общинския път от Благоевград към село Бистрица и курортите "Бодрост" и "Картала". Според сметките на градоначалника, Общината няма ресурс да поддържа трасето.

Добавете Вашия коментар

TOP