ОбС-Благоевград наказателно отхвърли финансовия отчет на ОФК Пирин за 2022 г

29 Юли 2023 | 12:16
13 коментара
Общество
Благоевград
ОбС-Благоевград наказателно отхвърли финансовия отчет на ОФК Пирин за 2022 г
Стадионите в с. Рилци отиват за 20 г. при БФС срещу 670 000 лв. инвестиции, „Паркинги и гаражи“ покриват всички задължения от предни години и пак са на печалба, онкоболница „Св. Мина“ рефинансира заема си към Фонд ФЛАГ заради ремонт на помещението за лъчетерапия.

Съветниците на Благоевград не приеха финансовия отчет за миналата 2022 г. на управителя на ОФК „Пирин“ Атанас Дафинов. От 14 представени пред ОбС доклада за дейността през миналата година на всяко от общинските дружества това бе единственият отхвърлен, при това без дебат и без въпроси към директора или счетоводството.

Два пъти съветниците бяха призовани да дадат вота си по темата. При първото гласуване 1 глас не стигна точката да се приеме – 20 бяха „за”, 8 „против” и 8 се въздържаха. След поисканото прегласуване обаче списъкът на одобрряващите намаля с 2 гласа и финалният вот бе 18 „за“, 8 „против” и 7 „въздържал се”.„Наказателният вот е срещу управителя, видно е, че той не се справя с ангажиментите“, обясни в неформален разговор по време на почивката съветникът д-р Вл. Пандев, а думите му подкрепиха и колегите му Калоян Ханджийски и Иван Станчев.

На въпрос на „Струма“ в какво се изразява несправянето на Ат. Дафинов д-р Пандев уточни: „Много може да се говори, но ако трябва да сме лаконични, основните причини са, че изгони треньорите, не само нищо не направи, но по- скоро провали сключването на договор с кандидат- инвеститорите от Аржентина и те отидоха в Стара Загора, а гласуваните от нас 50 000 лв. за честване на 100-г. на клуба похарчи за друго, без изобщо да потърси съгласието ни“. На въпрос защо ОбС в качеството си на работодател не смени Дафинов, щом болшинството съветници не одобряват работата му д-р Пандев обясни, че вече било твърде късно за това, тъй като остават едва 2 месеца работа на настоящия местен парламент и е по-добре следващият да предприеме стъпки, каквито прецени за най-подходящи за работата на общинското дружество.

Годишният финансов отчет и докладът за дейността на ОФК „Пирин“ са за миналата 2022 г. и нямат нищо общо със случилото се през тази календарна година“, отбеляза управителят Атанас Дафинов и поясни. Решението, което беше подложено на гласуване, няма нищо общо с управлението на клуба, а касае единствено счетоводни отчети и баланси. Кметът многократно призова да не се прави политика с „Пирин“, но очевидно има политици, които не могат да се въздържат и единственият им инструмент е да пречат. Само че те не наказват мен, а вредят на интересите на ФК „Пирин“, заключи Дафинов.

Има политици, които никога няма да ни простят, че запазихме лиценза и мястото в елитния футбол на отбора и за това, че „Пирин“ успя след близо 20 г. отново да спечели републиканската титла на България при юноши до 19 г.”, коментира кметът Илко Стоянов. Той напомни, че дружеството не е на загуба и дори има 5000 лв. печалба, а отхвърлянето на отчета не води до никаква драма, единствено може да попречи догодина при кандидатстване за нов лиценз. Има политици, които никога няма да ни простят, че запазихме лиценза и мястото в елитния футбол на отбора и за това, че „Пирин“ успя след близо 20 г. отново да спечели републиканската титла на България при юноши до 19 г.”, коментира кметът Илко Стоянов.

Той напомни, че дружеството не е на загуба и дори има 5000 лв. печалба, а отхвърлянето на отчета не води до никаква драма, единствено може да попречи догодина при кандидатстване за нов лиценз.

ОбС разпореди стадионът в с. Логодаж да премине за стопанисване към „Спортни имоти“ и даде съгласието си футболната база в с. Рилци да се предостави за безвъзмездно ползване на БФС за 20 г. срещу ангажимент да се извършат строително-ремонтни дейности за 670 000 лв.Без дискусии ОбС прие годишните финансови отчети на Центъра за психично здраве, общинската белодробна болница, „Медицински център 1“, „Благоевград инвест 2016“, „Пазари“ , „Благоевград Еко Транспорт“, „Биострой“, „Благоевград проект 2021“, „Арт Стейдж енд Фест“, онкоболницата „Св. Мина“, както и на „Паркинги и гаражи“, на които дори разрешиха с декларираната печалба да покрият напълно загубите, натрупани предни години. Управителят Ив. Червилов , който от около 2 г. е начело на фирмата, обясни, че и след изплащане на всички задължения „Паркинги и гаражи“ са на печалба и ще внесат в общинския бюджет отчисления.ОбС одобри искане на управителя на онкоболницата д-р Велчев да подпише допълнително споразумение към дългосрочния си нисколихвен кредит с Фонд „Флаг” за заем от 5,2 млн. лв. за увеличаването му на 5,4 млн. лв. , за да покрие около 200 000 лв. за ремонт на помещението за лъчева терапия, в което предстои инсталирането на нов линеен ускорител.

Местният парламент на Благоевград прие и годишния обобщен доклад за резултатите от дейността на общинските публични предприятия. Съветниците дадоха съгласието си Общината да кандидатства по процедура за предоставяне безвъзмездно на финансова помощ по програма „За по- чист въздух“ по програма „Околна среда 2021-2027“ . Максималният размер на финансовия ресурс по тази процедура е 21,7 млн. лв. и касае подмяна на стари отоплителни устройства с екологични уреди. Изказване по темата в качеството си на гражданин и екоактивист направи Наталия Димитрова, като наблегна на огромните ползи, които дава програмата, и краткото време, с което Общината разполага до есента да депозира проектните си предложения.

Кметът Стоянов реагира остро на забележката и подчерта, че екипът му не е изпуснал възможност за външно финансиране и вече работи по тази програма, а започнатите проекти предстои да се финализират през следващия управленски мандат.източник:в.Струма

Добавени коментари

Благоев гр публикува:
10 Август 2023 | 21:10
Тоя па какъв адвокат е
Илко публикува:
10 Август 2023 | 21:09
Изтича му мандатчето на адвокатчето
Gocho публикува:
30 Юли 2023 | 17:01
Smenete emblemata na Bologur Elezov i tapia komunist Popov. Te ne samo smeniha emblemata te iskaha da izstriat istoriata na nachia Pirin.
,Todor Kocherv публикува:
30 Юли 2023 | 09:05
Съсипахте отбора. Как можахте да изпуснете потрнциален инвеститор!!! За нищо не ставате.
Ох, не публикува:
29 Юли 2023 | 20:16
Ох, не, пак тъпото парче от Инспектората.
Ох, не публикува:
29 Юли 2023 | 20:16
Ох, не, пак тъпото парче от Инспектората.
Хахахаха публикува:
29 Юли 2023 | 17:51
Хахахахаха кои фенове бе лизогъзеца на украинците дългата косичка ризов и яката пичка от украйна жена му ли? Или приятелката му с цайсите на хари потър от А1 как му беше името??? Тея дишат на системи, нямат час по физическо , шкембари пияници наркомани, спокойно само хахах
Красо публикува:
29 Юли 2023 | 14:25
Не знам дали ще ти прощават политици, ама феновете ше те изгоним с камъни кафяво ла..но
Грамада публикува:
29 Юли 2023 | 14:13
Кога ще честваме 100 годишнината? Илко, айде бе, нали казваше, че ще има цяла година празненства и мероприятия! Август стана, още нищо не е имало. Помним, Иле, иде октомври!!!!
Фен публикува:
29 Юли 2023 | 13:23
По-голямо зло от Кафявото комплексарче Пирин не е имал. Мухльо, не те ли е срам.
Весо публикува:
29 Юли 2023 | 12:40
Тръчи Лажи, да минават 2 месеца и такъв шут ще ти бием, че неюа да можеш да си събереш келешите по тебе
ДАФИНОВ И ИЛКО И КАРЧОРОВ ПОГРЕБАХА ПИРИН публикува:
29 Юли 2023 | 12:35
ДАФИНОВ И ИЛКО И КАРЧОРОВ ПОГРЕБАХА ПИРИН. НА КМЕТО НЕ МУ ЛЕ ТЕКВА ЧЕ ТОВА Е СИГНАЛ ЧЕ ПРЕКЛЮЧВА ЧЕ ПИРИН Е НА ФЕНОВЕТЕ А НЕ НА ДАФИНОВ КАРЧОРОВ. ВЗЕМЕТЕ МИХТАРСКИ ДА ОПРАВИ ОТБОРО БЕ БОКЛУЦИ НЕ МИ СЕ ОДИ НА СТАДИОНО ЗАРАДИ ВАС.
Дюлгеров публикува:
29 Юли 2023 | 12:30
Насе ,осра се.

Добавете Вашия коментар

TOP