ОбС-Благоевград благослови продажбата на 39 дка общинска земя на банскалията К. Обецанов срещу 4,46 лв./кв.м

01 Ноември 2021 | 06:28
2 коментара
Общество
ОбС-Благоевград благослови продажбата на 39 дка общинска земя на банскалията К. Обецанов срещу 4,46 лв./кв.м

Собственикът на благоевградското дружество „Благоустройствени строежи“ ЕООД, банскалията Константин Обецанов, най-после получи благословията на общинските съветници да му продадат 39 дка общинска земя  под фирмената база в село Изгрев. Преди 3 г. те му отказаха заради общинска оценка от 124 601 лв. без ДДС, което правеше по 3,19 лв. за 1 кв.м. Сега цената е завишена на 173 873 лв. без ДДС, или по 4,46 лв. на 1 кв.м, но това отново е 10 пъти по-евтино, отколкото преди дни плати купувач на общински терен в същото Айдаровско дере.

На вчерашната сесия общинската съветничка Албина Анева се опита да върне точката обратно в комисиите заради липсата на документи за законност на построените върху терена 16 сгради, в това число авторемонтна работилница, складове, КПП с бариера, кантар, два трафопоста, ел. табла, навес. От Общинската администрация опонираха, че това са приватизирани имоти, включени в капитала на дружеството, и няма откъде да се вземат такива строителни документи.

Съветниците одобриха и предложението на кмета Илко Стоянов община Благоевград да дофинансира с 215 000 лв. изграждането на физкултурен салон към НХГ. Строителството бе част от европроект, спечелен и реализиран частично по време на управлението на кмета Камбитов. За физкултурния салон на НХГ в него бе заложен бюджет от 434 240 лв. без ДДС, но фирмата, която спечели последната обществена поръчка, се отказа преди подписването на договора с мотив, че междувременно строителните материали много са поскъпнали. На уточняващ въпрос на ОбС председателя Радослав Тасков значи ли това, че благоевградчани губят 215 000 лв. поради недоглеждане на проекта и неправилно калкулиране на разходите, Ил. Стоянов обясни, че ако не се спаси проектът с това допълнително финансиране, общината подлежи на сериозни финансови корекции. Проектът бил общо за 5 обекта, 4 от тях – ремонтите на ДГ 8, 3-о и 5-о ОУ и НХГ отдавна са готови, и единствено физкултурният салон още не е започнат. Няма яснота какво ще стане, ако и новата прогнозна цена от 650 000 лв. се окаже недостатъчна и не се яви кандидат да строи.

На сесията не успя да мине точката, с която Ил. Стоянов предложи общинският паркинг до РЗИ да се изземе от активите на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ и да се даде за управление на Общинската администрация, която да може да паркира там своите и на гостите коли, а и да останат паркоместа за някои държавни учреждения в района. Предложението бе върнато в комисиите за прецизиране и поради съмненията на някои съветници, че като му вземат паркинга, общинското дружество съвсем ще закъса финансово. Отрязано бе и искането на собственици на общински жилища да ги купят, защото от общината забравили да им поискат документи за доходи.

Не мина и предложението пенсионерските клубове в жк „Еленово“ и зад общината да станат от държавни общински, след като се оказа, че областта е дала различни идентификатори на имотите и те се разминават сериозно с кадастралните карти. Процесът от преминаване на една собственост от държавна в общинска обаче накара шефа на образователния инспекторат Ивайло Златанов да насочи мисълта на градското ръководство към огромната нужда на Езиковата и Математическата гимназия от още една сграда, за да спрат да учат на две смени, и за огромната сграда на бившия Механотехникум в близост, която преди няколко години бе дадена на ЮЗУ. Идеята на Златанов сградата на бившия техникум да се вземе обратно от университета и да се предостави за нуждите на общинското образование срещна разбиране в част от колегите му, но не и в Р. Тасков, който обясни, че това няма как да стане, освен ако ЮЗУ доброволно не се съгласи да направи подарък на община Благоевград.

Съветниците гласуваха още продажбата накуп на 4-те общински жилища в центъра на Благоевград, непосредствено до Синята къща, и разрешиха на бившия икономически съветник и консултант на общината Димитър Тадаръков да прекара път за достъп до бъдещия магазин „Билла“ в частния му имот в жк „Еленово“ през общински терен, определен за озеленяване. И двете точки бяха връщани преди това по няколко пъти. Положителното решение по втората бе посрещнато с артистична благодарност към небето от анестезиолога д-р Александър Германов, който от няколко години охранява десетина БМВ-та, купени от Тадаръков и складирани в приватизирания от него Завод за механични конструкции. По време на цялата сесия Германов нервно наобикаляше съветници и им шушнеше нещо, а веднага след като разрешиха пътя, с широка усмивка напусна заседателната зала.

Съветниците отпуснаха 5000 лв. за лечение в Турция на Красимир Божурски, председател на клуб по мотокрос „Еър Макс Рейсинг“, който е диагностициран с тумор на мозъка, както и пари за 3 инвитро процедури.

Сесията в зала „22 септември“ се проведе вчера без никой да търси зелени сертификати на съветници, журналисти и граждани. Радослав Тасков уточни, че сутринта преди заседанието питал изрично шефа на РЗИ д-р Калоян Калоянов дали трябват някакви допълнителни мерки за сигурност, но Калоянов отговорил, че маски и отстояние от 1,5 метра са достатъчни.в.Струма

Добавени коментари

Блг публикува:
01 Ноември 2021 | 09:04
Ми то заради това Кенеди се отказа без претенции от договора за фонтаните - бартер с кмет за евтина земя в Благоустройствени строежи... а Тонка Трайкова е черпила яко да й дадат тия апартаменти до синята къша
Горд публикува:
01 Ноември 2021 | 08:02
На печелившите - честито! Пак да си ги изберем!

Добавете Вашия коментар

TOP