ОбС - Петрич даде картбланш на кмета Д. Бръчков за изграждане на параклис на Самуилова крепост и паметник на Апостола в новия градски парк

28 Април 2021 | 08:11
0 коментара
Общество

В парк-музей Самуилова крепост в село Ключ ще бъде монтиран подвижен параклис, а в централната част на новия градски парк в Петрич – бюст-паметник на Апостола Васил Левски. Предложенията са на инициативни комитети и бяха внесени за разглеждане от кмета на Петрич Димитър Бръчков като извънредни точки на вчерашното 17-о заседание на ОбС, в чийто дневен ред бяха включени 44 точки за обсъждане.

Общинските съветници дадоха картблаш за задвижване на проектите, което включва съгласувателни процедури с Министерството на културата. За разлика от друг път, на вчерашната сесия нямаше питания на граждани и съветници, което се предвижда по традиция в първата точка на дневния ред.

Общинският съветник Илиан Ушев застана на трибуната, за да отправи препоръка към председателя на ОбС Георги Тренчев за по-добра координация и го посъветва „да се стегне“, за да не му бъде поискана оставка. От своя страна, шефът на ОбС репликира, че изказването е некоректно, тъй като има ред и процедура как се търси оставка.

След разясненията се премина към точките в дневния ред, които бяха гласувани с лекота и без напрежение. До спор се стигна при приемане на Спортния календар на общината и субсидиите на местните спортни клубове и сдружения. Общинският съветник Велик Гогов попита защо не е предвидена субсидия за клуб „Млад планинар“ и предложи да му бъде отпусната годишна субсидия от 2000 лв. Той изрази недоволство от субсидията от 500 лв., заделена за мероприятието „По стъпките на Самуиловите воини“, и настоя да бъде завишена с 1000  лв., като даде и вариант откъде да бъдат взети – от 2000 лв., предвидени за спортни прояви в кв. 182.

В отговор кметът Димитър Бръчков обясни, че не може да се създава прецедент, като се прехвърлят средства от едно перо в друго. Бюджетът вече е гласуван, но няма проблем да се намерят допълнителни средства за подкрепа, увери кметът, и точката бе приета.

Без дебати бе приет Календарът за културни събития за 2021 г. на общината и програмата на мерките за закрила на даровити деца от Петрич. Кратка дискусия имаше при приемане на програмата за развитие на читалищната дейност.

Общинският съветник Живко Карадалиев постави въпроса за нуждата от ремонт на читалищата, които за някои са наложителни. Кметът отново взе думата и напомни, че бюджетът е гласуван и в момента се обсъжда дейността на читалищата, а не капиталовите разходи. Общинската комисия може да се събере и да обсъди тези проблеми, добави кметът.

На вчерашната сесия бе приет пакет от икономически мерки в епидемичната обстановка заради Ковид-19, които включват освобождаване от наеми на наемателите на обекти общинска собственост. Община Петрич е в подготовка за Великден и Гергьовден.

„Празникът на града 6 май ще протече скромно, но със специалното участие на певицата Николина Чакърдъкова”, заяви за „Струма“ кметът Димитър Бръчков.

„Културният календар на община Петрич е изключително балансиран, който включва събития, удовлетворяващи вкусовете на широк кръг хора. За празника на Петрич ще пее любимата певица Николина Чакърдъкова, за 24 май предвиждаме участие на Китаро-мандолинния оркестър на читалище „Братя Миладинови“, поканили сме гост-изпълнителя Юри Николов и врачанската филхармония заедно с Васил Петров. В навечерието на 24 май  ще бъде открит дългоочакваният паметник на нашия почетен гражданин, поета Евтим Евтимов. Традиционните празници за общината се запазват. През септември ще проведем Фестивала на мюзикъла и оперетата, през октомври – фестивал „Златен кестен”, който е културната визитна картичка на Петрич, и, разбира се, Стачинарските игри през януари”, добави Нина Попова, директор на дирекция „Образование, култура и социални дейности“ в общината.


Шефката на дирекция „Образование, култура и социални дейности” Нина Попова определи като балансиран общинския културен календар. в.Струма/Бетина Апостолова

Добавете Вашия коментар

TOP