ОбС - Банско вдига с 50% данъците и таксите на живеещите във втора зона в Добринище

19 Декември 2021 | 19:12
11 коментара
Общество
ОбС - Банско вдига с 50 данъците и таксите на живеещите във втора зона в Добринище

50% увеличение на данъците и таксите гласува ОбС в Банско на по-голяма част от жителите на Добринище. Въпреки острите протести на съветниците от Добринище предложението на кмета на общината Иван Кадев всички къщи в Добринище занапред да се таксуват в първа зона, вместо досегашните 2 зони, бе прието с 10 на 4 гласа и от 1 януари следващата година жителите на градчето ще трябва да са готови да плащат двойно.

Враждата между Добринище и Банско на вчерашната последна за годината сесия на ОбС взе епични размери и глътна по-голямата част от заседателното време на съветниците. Дебатите по точката относно новото зониране на гр. Добринище нажежиха страстите до червено, след като се оказа, че кмета на Добринище Петър Галчев е автор на предложението.

Тонът на острата критика на предложението бе зададен от съветника Иван Сакарев от „Бъдеще за Банско“, който определи точката като най-тежката в дневния ред на сесията и остро възропта, че в условията на невижданата здравна и икономическа криза, когато хлябът от 1 лв. е станал 1,50, олиото е поскъпнало двойно, много нагоре са и цените на дървата за огрев и пелетите, с това си предложение местната власт иска още повече да утежни тежкото състояние на жителите на Добринище. Още повече че инфраструктурата на градчето е в отвратително състояние, основните улици „Ал. Стамболийски“ и „Паисий“ тънат в кал и едва ли някой от жителите на града ще може да разбере на какво основание ще плаща повече следващата година, подчерта той.

Приканен да даде обяснение как му е хрумнало да повишава данъците на повечето от избирателите си, кметът на Добринище съвсем неубедително започна да оправдава забавеното ремонтиране на двете главни улици в Добринище, които щели да приключат следващата пролет. За това обаче трябвали пари, поради което селският управник смятал, че  могат да бъдат събрани точно като се качат данъците на съгражданите му с къщи от втора зона.

По-подготвена за дебата се оказа общинската администрация, която наблегна, че в настоящия им размер данъците, постъпващи в общинската хазна от Добринище, са нищожно малки. За тази година приходите от данък сгради са 55 000 лв., от които само 15 000 лв. са от физически лица, а от общо 103 000 лв. за данък смет са събрани само 31 000 лв. от граждани, се чу от отчета на администрацията.

Зам. кметицата Сашка Въчкова задълбочи примерите със сравнителни данни за данъците, които плаща една къща в Добринище и подобна в Банско, за да обясни колко привилегировани до момента са били в Добринище. Според нейната справка огромното разминаване идва още от данъчната оценка – например къща във втора  зона в Добринище е с данъчна оценка 13 000 лв., в първа зона – 20 000 лв., а в Банско къща със същата квадратура е с оценка 117 000 лв. Същата тази къща в Добринище тази година е платила данък от 55 лв., през следващата ще плати 83,47 лв., посочи Въчкова. И продължи с примерите – голяма къща в Добринище е с данъчна оценка от 24 000 лв., а в Банско същата е 245 572 лв. Данъците й, ако мине в първа зона на Добринище, ще се увеличат от  103,58 лв. на 156 лв., докато за същата квадратура в Банско  собственикът й ще плати догодина 397,26 лв.

Пак по сметки на общината от новия размер на данъците в общината ще влязат допълнително около 80 000 лв. от такса за битови отпадъци.

Общо в общинския бюджет от такси и данъци на Добринище, към които се включват и тези за коли и туристически данък, влизат 450 000 лв., а само издръжката е над 850 000 лв., отделно през годината имаме инвестиция от 1,341 млн. лв., подчерта заместник-кметицата.

Крайно неприемливо е при 60 000 лв., които в Добринище събрират за данък недвижими имоти, постъпленията от данъците за колите им да са двойно по-високи – 120 000 лв, заяви зам. кметът С. Въчкова.

Като обяснение на отрицателелен вот съветникът Благой Кишев от ГЕРБ обяви предложението за незаконосъобразно, защото границите на зоните в населените места се определят от ЗМСМА, а ОбС може да определя само размера на местните данъци.

„В Добринище не се забелязва строеж на луксозни къщи, разширяване на центъра, дори напротив – вече втора година се увеличава броят на празните къщи за гости и хотелите, подчерта той. Повечето от улиците дори не са асфалтирани – през  2019 г. имахме заложени за ремонт  6 улици в Добринище, не се направи нито една, през 2020 г. направихме 2 или 3 улици, за тази година трябваше да завършим „Ал. Стамболийски“ и „Паисий“, но това е поредната година, в която не е направено нищо и вероятно ще ги заложим като инвестиции за следващата. Друг е въпросът, че половината водопровод на ул. „ Ал. Стамболийски“ не е пипан, въпреки това догодина ще сложим асфалт, след 5 г. при авария кой ще понесе отговорност? Защо в Добринище няма поне една европейска улица, каквито се направиха в Банско? Не противопоставяме Банско на Добринище, но ако видите разпределението на бюджетни средства, на един банскалия се падат най-много пари от населението на цялата област“, емоционално обясни Кишев и предложи да се направи обществено допитване до населението на Добринище иска ли да плаща двойно данък сгради и такса смет.

В подкрепа на предложението и в ролята на говорител на колегите си от Банско думата взе и Георги Думанов, който подчерта, че времената наистина са тежки, но те са тежки и за банскалии и е крайно време да спре практиката неговите съграждани да поемат цялата тежест на постъпленията.

Тежката финална дума бе на кмета на общината Иван Кадев: „Добринище се развива добре в областта на туризма. Жителите, заети в туризма и услугите, се справят добре, това предполага и добри приходи, но те са за физическите и юридически лица, не и за бюджета на общината. В Добринище с приходите от данъци и такси не се покрива дори издръжката на администрацията. Това е първата стъпка – една зона. Следващата година можем пак да върнем районирането, но ще приближим нещата към социална справедливост. Приемам изказването на Сакарев като популизъм, защото кризата е за всички в България, не само за Добринище. Трябва да подкрепите предложението, защото инфраструктурата е скъпа. Видяхме какво се случи наскоро във Филипово и Осеново, и на тях им трябват средства. Държавата помага, но в определена степен. По въпроса за обществения дебат в Добринище не си спомням някога да е имало дебати за повишаване на данъците. Не считам, че допускаме грешка. Сакарев, казвате, че не е моментът да вдигаме данъци, а кога е моментът, след като от 2009 не е настъпил?“.

Отново Добринище бе в центъра на дебатите и по друга точка от дневния ред, в която съветниците трябваше да гласуват издаване на разрешително за водовземане от местната пералня до обществена чешма. Оказа се, че от всички предложения на временната комисия за минералната вода към ОбС, касаещи реконструкция на довеждащия водопровод до входа на пералнята, поставяне на система за таксуване и топлоизолация на сградата, не е свършено нищо. Обяснението на заместник-кмета Стойчо Баненски бе, че общината „работи по решението, но не е ясно откъде ще бъде  финансирането“.

Наложи се работата на „временната“ комисия да се удължи с още 1 г., за да се уточни и този финансов въпрос, което всъщност е на път да я превърне в постоянна комисия на ОбС, защото до края на мандата остават само 2 г.

Кметът на Добринище пък сам се набута „между шамарите“, след като спомена, че през 2015 г. на мястото на старата пералня в центъра на парка е построена нова, която трябвало да бъде павилион за пълнене на минерална вода, той обаче бил незавършен, необитаем, нашарен с графити и в него „се събират деца да пушат цигари и да използват забранени субстанции“. После замълча и не отговори на въпросите сезирана ли е полицията за тези деца и каква е визията му за павилиона.

И други скрити проблеми в Банско изскочиха от вчерашната сесия, след като необичайно дейните съветници задълбаха в иначе скучновати точки.

Например предложението на кмета Ив. Кадев за делегиране на права на директорите на общинските училища за управление, стопанисване и отдаване под наем доведе до откритието, че в списъка липсва Професионалната лесотехническа гимназия, която до съвсем скоро била с нередовни документи за собственост. На въпроса означава ли това, че до момента всички сключвани договори за наем са били незаконни, Въчкова коментира, че няма и кого да питат за провежданите до момента търгове, защото директорът вече не е сред живите.

Отпускането на безлихвен заем на „Спорт Добринище“ ООД в размер на 26 000 лв. пък сложи на горещия стол управителя Георги Кадев, който сериозно се притесни от конкретните въпроси, задавани към него. Оказа се, че в документацията на дружеството в ликвидация, което стопанисва общинския стадион, има задължения от 310 000 лв., за които има 2 записни заповеди, без да е ясно за какво са похарчени тези пари. Лъсна и общо събрание на дружеството от месец май, на което никой от общината не е присъствал, няма и протокол от него, а и Г. Кадев изобщо не можа да отговори как ще бъде връщан безлихвеният заем, след като дружеството не извършва никаква дейност и съответно не реализира собствени приходи.

В горещата и тежка сесия, съдържаща 40 точки, все пак имаше и такива, които минаха „на първо четене“.

С пълно мнозинство например съветниците утвърдиха списъка от 23 деца от Банско и Добринище, изявени в областта на науката, изкуството и спорта и предложени за материално и морално стимулиране съгласно общинска програма „Децата на Банско“. Те отпуснаха и месечни стипендии от 160 лв. на двама студенти – Благовест Стоянов от Клуба по биатлон, който учи в ЮЗУ, както и на Димитър Еринин, студент в НБУ.в.Струма,снимка:Топпреса

Добавени коментари

Аз съм бурята! публикува:
20 Декември 2021 | 11:22
Хубавото на това да си тъп е, че не могат да ти изкарат акъла!
Шшш алоу публикува:
20 Декември 2021 | 10:22
Как се гласува ПУП на абсолютно безформен имот, който имот всъщност обгражда съществуващия рибарник Рбкара над Добринище. Целта на такъв пуп е контрол над собствениците на рибарника от наемателя, Марио Шопов-Ляб!
Бай Юри публикува:
20 Декември 2021 | 10:16
А да попитам Милена дали още го духа на оне плешивец
Аз съм бурята! публикува:
20 Декември 2021 | 09:53
"Първи отстъпва този, който е по-умен". Безсмъртно изречение! На него почива световното господство на глупостта... Банско, за това ли не отстъпваш никога? НЕМАТАКЪВСМЕХ! Изяще се бе, гъби отровни!
Янко публикува:
20 Декември 2021 | 09:32
Добре че е добринище да ви избира банския кмет ама сега ще е друго
Предлагам публикува:
20 Декември 2021 | 09:17
Предлагам 50на100 от данъците да ги дава Кадев на Гипсовето!
Наум публикува:
20 Декември 2021 | 08:37
Кво стана сега бе?! Съветниците на подмяната гласуваха ПУПа на своя колега Марио Шопов, който е извън общия устройствен план, имот който не прилича на нищо, а целта му е да държи на каишка наемодателите му от рибарника! Съветниците Кишев, Загорчин, Генка(Евгения), Шопов и Кадри се бяха зарекли, че ПУПОВЕ извън общия устройствен план няма да гласуват, но всяко правило си има изключения, когато се отнася за колега СЪВЕТНИК, който се изниза като мишок от заседанието минути преди да се разгледа неговата точка за ПУПА.. Марио Шопов или Марио Ляб какъв беше точно незнам целта ти е да пресираш наемодателите ти, благодарение на които си пооправи живота! Иначе да ти кажа си чист селяндур… принципите ви обаче се видяха и скоро всеки гражданин на Добринище и Банско, ще ви разбере защо точно станахте съветници и защо направихте преврат в общинския съвет!
toi публикува:
20 Декември 2021 | 06:27
Стефчо,съветниците нямат заплати
Хахаха. Pero публикува:
19 Декември 2021 | 21:55
Ето това е страшна глупост!
Pero публикува:
19 Декември 2021 | 21:44
За непросветените банскалии.Само от субсидията от държавния бюджет на ДОБРИНИЩЕ се полага сума в размер на 1750 000 лева. Така че сметката е ясна, всяка година ни изяждате по 500 000 лева. За последните 30 години на наш гръб сте изяли около 15 милиона лева. Това е сметката господа знаещи.
Стефан публикува:
19 Декември 2021 | 20:58
Банско и банскалии отказват да хранят,издържат, плащат данъците, и сметките на добринище. Не може пред всяка къща в добринище да има по четири автомобила а 5 лева на месец за данъци да им се несвиди! Банско и банскалии от техният джоб плащат по милион и 350 хиляди всяка година за издръжката на Добринище, а постъпленията от данъци са едва 300 хиляди. Ай сиктир. Банско отказва да плаща и заплатите на 4мата общински съветници от добронище

Добавете Вашия коментар

TOP