ОбС - Банско гласува 10% увеличение на кметските заплати, утвърди Р. Малчова за шеф на „Общински паркинги”

25 Февруари 2021 | 23:28
3 коментара
Общество

Десетпроцентно увеличение на кметските заплати гласува Общинският съвет в Банско на провелата се вчера сесия. С приетата корекция на трудовите възнаграждения, считано от 1 януари, кметът на Добринище Петър Галчев ще получава 1333 лева заплата, а тази на колегата му – кмета на село Филипово Феим Моллов, става 1001 лева.

Увеличение бе гласувано и за кмета на Банско Иван Кадев. Местните парламентаристи дадоха единодушно съгласие неговата заплата да стане 2500 лева, което е било предложено на заседанието на Комисията по бюджет и финанси. Размерът й е с 32 лева повече от първоначалното входирано предложение от 2468 лева, което е 10% увеличение.

На сесията официално бе обявен и новият управител на „Общински паркинги Банско“ – Райна Малчова, която бе избрана след проведен конкурс, на който бе единствен кандидат. Общинският съвет гласува да й бъде възложено управлението на общинското предприятие за срок от три години и определи  трудово възнаграждение в размер на 1250 лева. Общинският съвет  упълномощи кмета Иван Кадев за подпише договора за управление. 

Гласувано бе и сътрудничество между община Банско и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, като бе дадено съгласие за  подписване на  рамково споразумение за съвместна дейност. Кметът Иван Кадев поясни, че се предвижда такива споразумения да бъдат подписани и с други университети в страната. Идеята е за създаване на  сдружения  заедно с училищата на територията на общината, както и на изследователски център в областта на екологията, туризма и други, което ще  създаде среда за развитие на научния потенциал на учениците. Предвижда се това да стане поетапно съвместно с Гимназията по туризъм, като за целта ще се използва  базата на училището.

По време на сесията бе приета и Годишната програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост, дадено бе и съгласие за отдаване под наем на някои имоти, залегнали  в нея.

С леко напрежение и дълги разяснения по инвестиционната програма Общинският съвет в Банско прие бюджета на общината за 2021 година. Той е в размер на 29 047 047 лева, в това число за делегирани от държавата дейности 12 231 939 лева и за местни дейности в размер на 16 815 108 лева. Най-важният финансов документ на курортната община бе подкрепен от 16 от местните парламентаристи и само бившият кмет Георги Икономов даде отрицателен вот.

Значителни са средствата за изпълнение на инвестиционната програма на община Банско, която е в размер на 8 281 868 лева, като от тях само 444 000 лева са от собствени приходи, а другите са благодарение на отпуснатите целеви средства от Министерския съвет. Кметът на Банско Иван Кадев не пропусна да благодари на правителството за подкрепата, като подчерта, че курортът никога досега не е получавал такава подкрепа и благодарение на солидния финансов ресурс, отпуснат за Банско, ще бъде подобрена значителна част от инфраструктурата в града и общината. Средствата ще бъдат използвани за рехабилитация на редица улици  и за реализиране на проектите по улица „Пирин”, „Тодор Каблешков”, „Глазне”, както и улиците „Александър Стамболийски” и „Паисий Хилендарски” в град Добринище. Отделени са още средства за рехабилитация на инфраструктурата в промишлените зони в града, както  и за поддръжка на полски пътища и напоителни канали. Кметът Иван Кадев поясни още, че само преди дни община Банско е получила  нови 1 339 951 лева за почистване на коритото на река Глазне и допълнително 190 000 лева за ремонт на покрива  на училището в Добринище.

Градоначалникът подчерта, че и през настоящата година община Банско ще продължи да спазва строга финансова дисциплина, за да се преодолеят последствията от коронакризата.

„Изпитание ще бъде  изпълнението на бюджета за 2021 година. Собствените приходи за 2020 година бяха намалени спрямо предходната, но предвиждаме през 2021 да няма драстично по-нататъшно намаление и те да бъдат в размер на 10 млн. лева. Прилагаме всички законови действия спрямо некоректните платци, които имат неплатени задължения отпреди пандемията. Държавните субсидии за 2021 година са увеличени с близо 2 млн. лева предимно за образование и социални дейности. Поехме ангажимент да се грижим за всички хора в затруднено положение чрез осигуряване на допълнителни средства от общинския бюджет. Твърдо решени сме и сме предвидили средства за реализиране на културната програма на община Банско, за да развиваме имиджа й като фестивална дестинация. Усилията ни са насочени към привличане на все повече туристи през летния сезон. Спортните клубове също трябва да продължат да работят, каза Кадев.   

Заместникът му Стойчо Баненски бе категоричен, че през последните години никога не са реновирани толкова улици. Той сподели, че  общинското ръководство ще положи максимално усилия в следващите години да бъдат реновирани и редица други. 

Гласуването на бюджета мина без сериозни спорове. Единствено бившият кмет Георги Икономов поиска по- подробна информация за улиците, предвидени за ремонт. Въпросите му бяха насочени конкретно към това дали те са с изградена подземна инфраструктура и дали е помислено в тази посока, за да не се наложи разкопаване след ремонта. Личното му становище е, че по-добрият вариант   е да бъде довършена изцяло улица „Пирин”, за да придобие цялостен облик, и чак тогава да се премине към ремонт на други улици.   

Подробна информация даде заместник-кметът Стойчо Баненски, който бе категоричен, че за всички предвидени улици, които изреди поименно, са направени консултации с ВиК, и подчерта, че много от тях са разкопани от години, тъй като е имало поети ангажименти, но  все още стоят така. Той допълни, че е правена анкета и сред хората и мнението на гражданите се припокрива почти изцяло с вижданията на община Банско. 

При разглеждането на бюджета бяха утвърдени и представителните разходи на кмета на общината и председателя на ОбС. Гласуваната сума за градоначалника Иван Кадев е в размер на  24 хил. лева, а за председателя на местния парламент Димитър Русков – 12 хил. лева.в.Струма

ЯНА ЙОРДАНОВА

Добавени коментари

Ангелов публикува:
26 Февруари 2021 | 10:38
Икономов като взимаше с 10% по-малко,та видяхме каква къща си построи.
Гражданин публикува:
26 Февруари 2021 | 08:26
Таа Община нее само Кметове и Райна има и друзи а и времето върви ,иде 2023г.
Банско публикува:
26 Февруари 2021 | 08:13
Боклуци. А народа гладува в Банско. Кмете, длъжник си ни да знаеш!

Добавете Вашия коментар

TOP