ОбС - Банско бойкотира кмета Г. Икономов, отказа да увеличи с 50 ст. цената на купоните за млечната кухня

02 Септември 2017 | 17:24
10 коментара
Общество

Купонът за млечната кухня в Банско остава 1.00 лв. на ден, това решиха общинските съветници в курортния град на провелата се месечна сесия. След усилени дебати около предложеното 50% увеличение на цената на купона, т.е. от 1.00 лв. да стане 1.50 лв., местните парламентаристи не го приеха, въпреки че кметът Георги Икономов даде подробни пояснения на направените от Общинската администрация разчети, според които себестойността само на хранителните продукти за една порция възлиза на 1.68 лв., а освен тях има разходи и за еленергия, заплати на персонал и т.н. Той допълни, че цената на купоните не е променяна повече от 10 години, време, през което има огромно увеличение на цените.

Категорично против увеличението се обявиха половината от общинските съветници, които заявиха, че община Банско разполага с достатъчно средства, за да субсидира храната на най-малките. Експредседателят Владимир Колчагов, който за пръв път направи изказване от позицията на общински съветник, бе първият, който се обяви категорично против увеличението.

„На фона на усилията на правителството за стимулиране на раждаемостта защо ние в община Банско да не последваме добрия му пример, като не вдигаме таксите и субсидираме допълнително разликата, която се получава за по-качествената услуга. На фона на това за какви неща харчим пари мисля, че при едно по-внимателно оглеждане на проектобюджета могат да се намерят резерви, които да покрият това увеличение, по този начин ще направим един жест към родителите и да насърчаваме и ние по някакъв начин раждаемостта. От друга страна, бюджетът, който формира общината, е от данъците на тези родители, т.е. ние ще субсидираме разликата отново с техните пари”, каза Колчагов.

Предложението му бе подкрепено и от Костадин Дурчов, който също изрази мнение, че общината разполага с достатъчно средства, за да субсидира разликата.

Необходимостта от увеличението на таксите се опита да поясни и директорката на ОДЗ „Здравец“ Маргарита Осенова, която допълни, че освен себестойността на хранителните продукти, които надвишават дори предложената нова цена от 1.50 лв., децата в Банско получават храна, която дори и по количество е два пъти повече от това, което се дава по рецептурник, т.е. вместо регламентираните 100 г се дават 200.

„Родителите категорично отказват грамажът да бъде намален, както е по рецептурник – по 100 грама. Те искат да получават както досега – по 200 грама, така че цената от 1 лев, която заплащат към момента, не е достатъчна. С тези пари е невъзможно да се осигури качествена храна, а се отразява много зле и върху бюджета на детската градина”, каза М. Осенова.

„Млечната кухня е не просто да нахрани децата, а да им се предостави качествена храна, затова цената от един лев е просто смешно. Затова тази цена трябва да се оптимизира и не мисля, че това ще утежни родителите, които са облекчени максимално с ползването на такава млечна кухня”, каза Евгения Тренчева, която също подкрепи увеличението. В подкрепа се обяви и Малин Бистрин, който призова увеличението да се гледа от друг ъгъл, за да се приеме по-лесно.

„Аз ще погледна малко от страната на бизнеса. Всичко се вдига – расте ток, цените вървят нагоре. Говорим за една оптимизация, не за повишаване, така го тълкувайте и мисля, че ще бъде прието по-лесно”, каза Бистрин.

Общинският съветник Георги Думанов пък предложи компромисен вариант – увеличението да бъде 30% вместо 50%.

„Разбирам аргументите за повишаване на цените, но ако погледнем през призмата на състоянието на хората и най-вече демографската криза, предлагам компромисен вариант – да има някакво увеличение, но да не е 50%, а 30%, или от 1.00 на 1.30 лв. Ние сме тук да се грижим за доброто управление на средствата на общината, но и за да се грижим и да помислим за хората”, предложи Думанов.

Предложението му бе подложено на гласуване, но не бе прието, след като 7 от общинските съветници гласуваха „против“, 8 гласуваха „за“ и един се въздържа. Със същото разпределение на гласовете бе отхвърлено и основното предложение за 50% увеличение.

Общинският съвет не прие и предложението да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град  Банско“ алпинистът Атанас Скатов, който влезе в историята като първия в света алпинист веган, изкачил връх Еверест. Предложението обаче получи едва два положителни гласа от местния парламент и бе категорично отхвърлено, без дори да предизвика дебати в залата.Струма

Добавени коментари

Мито публикува:
03 Септември 2017 | 16:30
Икономова спермо скоро ще си ебете майката всички.Е верно нема таков пумяр като тебе
@ публикува:
03 Септември 2017 | 09:49
Развържете парсата гепена от водния цикъл, и я пуснете млечната кухня за 1 стотинка, нас гърците за теглените заеми, а някои робинхутовци да не се правят на луди защото дърпат пари от общината за кетъринг - храна на децата в училищата, пък били бизнесмени от друго измерение.
Банскалия публикува:
03 Септември 2017 | 09:19
Владо Колчаков ни оправи като председател на общинският съвет Банско,дано не стане кмет защото тогава много ще има да ни оправя!!!!!
banskaliq публикува:
03 Септември 2017 | 00:34
Владо Колчегов КМЕТ и тогава че се оправи банско...
Петър публикува:
03 Септември 2017 | 00:32
Значи за ВИП зона за кмето ИМА ПАРИ БОЛ а маате уйски и мезета и да ве охраняваа А БЕ СРАМ НЕМА ТЕ ЛЕ БЕ А за децата да дигате детската градин млечна кухня и кой знае кво още ще измислите
banskalia публикува:
02 Септември 2017 | 21:43
pesho bariakov stana ebati kurvata prosta do one den beshe portiv ikonomov se si lija madete to taka i s kravarov de evala na vlado kolchagov kur za gerp i 2 za ikonomov
Дане публикува:
02 Септември 2017 | 20:06
Икономов боклук,Икономов боклук,Икономов боклук.........
Банскалия публикува:
02 Септември 2017 | 18:25
Е ми вместо да харчат пари за Вип зони на концерта довечера и представителните разходи на кмета,ще съберат некой лев за детската кухня. Ама нали довечера власт имащите ще ни гледат от високо, пука им на тях за детската кухня и за народа,важното е да имат уйси да пиинат.
Симо публикува:
02 Септември 2017 | 17:57
Млечната кухня няма да издържи на дълго в Банско с тази ниска цена. В България никъде няма такава ниска цена. 10 години плащат левче родителите, за левче вече няма какво да се предложи. Така че веднъж на 10 години увеличение с 50 стотинки не е нищо. Но вместо 100 грама в Банско се дават 200 грама ядене. В Петрич, Гоце Делчев, за 170 взимат 100 грама. Така че стига сте ревали, търтеи ниедни!
Банско публикува:
02 Септември 2017 | 17:38
Тоо Икономов пумяр и крадец реши и на децата ли да посегне бе неговата мама проста

Добавете Вашия коментар

TOP