ОБРАТ: Висшия съдебен съвет оттегли първото искане за освобождаване на главния прокурор

08 Юни 2023 | 11:26
0 коментара
Общество
България
ОБРАТ: Висшия съдебен съвет оттегли първото искане за освобождаване на главния прокурор

Висшият съдебен съвет обсъжда по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. По време на заседанието беше оттеглено първото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор. То е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му.

В понеделник кадровиците приеха двете предложения за освобождаване на Иван Гешев да се разглеждат в една обща процедура и допуснаха събирането на доказателства. Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици в цялост боклук.

Според Гешев мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси извън съдебната власт.

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си задължения по отношение на разследването на взрива срещу кортежа му, тъй като на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

В понеделник Гешев припомни, че е внесъл в Конституционния съд питане дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат е легитимен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и поиска производството да спре до произнасянето на съда.

Добавете Вашия коментар

TOP