Обрат: Без отстъпка за литър гориво от януари

27 Декември 2022 | 10:56
0 коментара
Бизнес
Обрат: Без отстъпка за литър гориво от януари

Без отстъпка от 25 стотинки за литър гориво от януари 2023 г.

Депутатите не допуснаха за гласуване и обсъждане предложението за продължаване на мярката от 25 ст. на литър от масовите горива, съобщи бТВ. От Министерството на финансите предложиха мярката да продължи още един месец и председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов направи предложение за създаване на съответен параграф.

След почивка и консултации с политическите сили, Петър Чобанов от ДПС оттегли предложението си мярката от 25 ст. на литър да продължи, поради съмнения за допустимост и липса на консенсус. По думите му има и други начини да се удължи мярката.

„За да разработи мярката Министерският съвет, трябват най-малко 14 дни обсъждане. Очаквахме, че тук ще бъде прието удължаването за януари, за да може през януари месец да протече обществено обсъждане на таргетирана мярка за подкрепа за горивата. Сега ще се наложи НАП да запознае всички потребители, че от 1 януари 2023 г. няма да има 25 ст. отстъпка при горивата“, съобщи служебният финансов министър Росица Велкова.

Припомняме ви, че вчера служебният министър на икономиката Никола Стоянов съобщи в ефира на bTV, че отстъпката от 25 стотинки за литър гориво се запазва и в началото на 2023 година.

Той допълни, че необходимите за това средства обаче ще идват от свръхпечалбите на „Лукойл“, а компанията вече е внесла в държавния бюджет 90 милиона лева авансов данък.

Добавете Вашия коментар

TOP