ОБРАТ! Административен съд прекрати делото за дълга от 17,3 млн. лв. за парк Бачиново

24 Април 2023 | 12:30
0 коментара
Общество
Благоевград
ОБРАТ! Административен съд прекрати делото за дълга от 17,3 млн. лв. за парк Бачиново

Административен съд прекрати делото по жалбата на областния управител и група граждани, които атакуваха решението на ОбС – Благоевград за поемане на дългосрочен общински дълг от 17,3 млн. лв. за облагородяване на крайградската паркова зона Бачиново. Вместо очакваното решение по казуса, чийто едномесечен законов срок за произнасяне изтичаше днес, съдията докладчик Георги Иванов е отменил определението си от 24 март, с което е дал ход на делото по същество. Вместо това в новото си определение на 21 април съдията счита, че жалбите са недопустими. Повод за това е наложилата се преобладаваща съдебна практика на ВАС, Трето отделение, според която решенията за поемане на дългосрочен общински дълг нямат характер на властническо волеизявление, респективно не са нито индивидуален, нито общ административен акт. След като преразглежда първоначалната си преценка за допустимост, съдията оставя жалбите без разглеждане и прекратява делото.  Както „Струма” писа, решението за дълга, което беше взето на сесия на ОбС – Благоевград на 16 септември 2022 г., се оспорва от областния управител и петимата благоевградчани Адриана Топурска, Александрина Пандурска , Георги Бузов, Радостин Юруков и Ивайло Акшаров в качеството им на граждани. Методи Байкушев, който също беше сред жалбоподателите, но отпадна заради неплатена в срок държавна такса от 10 лв., се яви на делото като техен  адвокат.

Припомняме, че по казуса с общинския дълг през октомври 2022 г. бяха подадени две жалби – от областния управител Николай Шушков и от група граждани. Тъй  като двете дела са с идентичен предмет – контрол за законосъобразността на един и същ акт, за процесуална икономия бяха съединени в едно производство. В делото участва прокурор Костадин Прешелков от Окръжна прокуратура, който встъпи като участник в производството поради наличие на важен обществен интерес. Тричленният съдебен състав, с председател Стоянка Пишиева-Сахатчиева и членове Димитър Узунов и Георги Иванов, проведе 3 съдебни заседания. На първото заседание на 20 януари адвокат Методи Байкушев поиска да бъдат разпитани общинските съветници Исмет Узунов и Милена Бунцева, за да се изяснят неотложните причини за внасянето на предложението за дълга на извънредна сесия. Тъй като адвокат Теодор Тошев, който представлява като юрист Общински съвет – Благоевград, не се яви в това заседание, съдът не се произнесе по направеното искане, но на второто го отхвърли. Съдът не уважи и направеното искане от адвоката за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, при която вещо лице да определи съотношението между дълга, приходите на общината и изравнената субсидия, която бе отхвърлена на второто заседание на 17 февруари. Тогава е допусната съдебно- техническа експертиза, в която компютърен специалист да установи кога са публикувани на сайта на Общината документи за общественото обсъждане на предложението за поемане на дълга. На третото заседание на 24 март обаче адвокат Байкушев прави искане за отмяна на съдебно-техническата експертиза, която е поискал. Съдебният състав отменя протоколното си определение от предходното заседание и дава ход на делото по същество. Юристът на областна управа пледира за отмяна на решението на ОбС – Благоевград от 16 септември 2022 г. като незаконосъобразно с мотива, че е взето въз основа на стари материали и документи по вече проведена процедура, която приключва с решение на ОбС на 27 май 2022 г., с която проектът за дълг не е приет. За отмяна на решението за поемане на дълга се обявяват адвокат Байкушев и прокурор Прешелков. Адвокат Тошев заявява, че оспорването е недопустимо, тъй като актът на ОбС не представлява и не може да бъде характеризиран нито като общ административен, нито като индивидуален административен акт, поради което делото трябва да се прекрати. Прокурор Прешелков изразява несъгласие със становището на адвокат Тошев и посочва, че в съдебната практика този акт се квалифицира като общ административен акт. Оспорването е основателно, тъй като в настоящия случай има опорочаване на административния акт, поради което следва да бъде прогласен за нищожен, пледира прокурорът.

След близо месец размисъл съдията докладчик Георги Иванов стига до заключението, че жалбите са недопустими, и слага кръст на делото. Определението за прекратяване подлежи на обжалване пред ВАС.

Припомняме, че решението за поемане на дългосрочен общински дълг с максимален размер до 17 348 339 лв. с цел реализация на проект „Scapto Therme AquaPark Bachinovo” бе прието с 24 гласа „за“ и 12 „против“ на общинската сесия на 16 септември 2022 г. Решението е за сключване на договор за финансиране на допустим проект с ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ в ролята му на Фонд за градско развитие – Юг, действащ чрез „Обединена българска банка“ и „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД. Проектът е допустим за финансиране чрез комбинирана подкрепа между финансов инструмент и безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Общински съвет – Благоевград възложи и делегира права на кмета на община Благоевград да извърши всички необходими и фактически действия по изпълнение на решението. 4 месеца преди това, на заседанието на 27 май, същото предложение не мина, тъй като „за” бяха 18 общински съветници, 16 „против“ и 4 „въздържали се“./Струма бг/

Добавете Вашия коментар

TOP