Обявиха "нова ера" в борбата с рака заради нова имунотерапия

02 Юни 2015 | 02:48
0 коментара
Общество
Обявиха нова ера в борбата с рака заради нова имунотерапия

Ново изключително успешно лечение на рак, представено на научна конференция в Чикаго, беше определено като "нова ера" в борбата с болестта.

Имунотерапията блокира способността на раковите клетки да се "крият" от имунната система и я въоръжава в борбата с тях.

Терапията е толкова успешна, че в едно от проведените клинични изпитания почти 60% от пациентите с напреднал стадий на меланома са се подобрили драстично, като туморите са се свили или са били приведени под контрол.

Част от пациентите, обаче, са получили нежелани реакции, вкл. обриви, диария и изтощение, които тепърва ще бъдат проучвани.

Експертите са изключително обнадеждени и вече говорят за "нова парадигма" в лечението на рака.

Те смятат, че имунотерапията може да замести химиотерапията до пет години, като се превърне в стандартния метод за третиране на онкологични заболявания.

Ефектът на терапията се дължи на нова мощна комбинация от лекарства (ipilimumab и nivolumab). Предишни лечения само с първия медикамент са постигнали много по-нисък резултат на подобрение - само сред 19% от пациентите.

Ефектът на свиване или стабилизиране на тумора е продължил средно два и половина месеца, докато при новото изследване този период е единадесет и половина месеца.

Досега учените не са наблюдавали успеваемост, засягаща над половината от пациентите.

Източник: Thinkstock/Guliver

Добавете Вашия коментар

TOP