Областният управител Валери Сарандев посети Република Северна Македония

29 Май 2022 | 12:16
0 коментара
Политика
Областният управител Валери Сарандев посети Република Северна Македония

Областният управител Валери Сарандев посети Република Северна Македония, гр. Скопие, където се проведе втората среща на Смесената експертна комисия, създадена по повод изграждането на новия гранично-пропускателен пункт Струмяни – Берово. Стратегическият проект ще бъде финансиран по Програма „България-Македония 2021-2027“. Целта на срещата бе уточняване на основните технически характеристики на новия гранично-пропускателен пункт, като бе представена информация за фактическото състояние на обекта и бе одобрен План за действие на работната група към Смесената експертна комисия. Обсъдени бяха и следващите стъпки по изграждането на инфраструктурния обект.

С решение на Министерски съвет Областна администрация Благоевград е определена като бенефициент на обект „Устройствено планиране, инвестиционно проектиране и изграждане на комплексната инженерна и сградна инфраструктура на новия ГКПП Струмяни – Берово, между общините Струмяни, Благоевградска област, Република България и Берово, Източен район на планиране, Република Северна Македония.“

На срещата присъстваха представителите на Смесената експертна комисия от двете страни, които имат за задача да определят основните параметри на пункта, като технически характеристики на пътните възли, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура, постройките, видовете товари, режима на функциониране, правните и нормативни въпроси.

От българската страна в експертната комисия са включени МРРБ, МВР, МВнР, Агенция „Митници“, Министерство на транспорта, Областна администрация Благоевград, Дирекция „Граничен контрол“, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция по геодезия, картография и кадастър и Община Струмяни.

Добавете Вашия коментар

TOP