Областният управител Стоян Христов: Днешното изявление на кмета прилича на изнесеното в едни записи, където се говори откровено срещу държавата

30 Май 2023 | 16:35
0 коментара
Политика
Благоевград
Областният управител Стоян Христов: Днешното изявление на кмета прилича на изнесеното в едни записи, където се говори откровено срещу държавата

Областният управител на Благоевград Стоян Христов даде извънреден брифинг, в рамките на който представи своята позиция във връзка с думите на кмета Илко Стоянов, че Областна администрация пречи на развитието на общината.

„Изнесеното по съдържание прилича на изнесеното в едни записи, където се говори откровено срещу държавата. Дори се нахвърлят нападките към институциите, както и лични нападки към областния управител“, каза още той. По думите на Стоянов не за първи път кмета си позволява подобни изказвания, както и заплахи за уволнения на служители, дори на самия областен управител. Христов припомни за писмото от кмета Илко Стоянов след решението за такса битови отпадъци, в което също се е говори за понасяне на отговорност от служители на администрацията. Той добави, че със същия хъс, кметът е защитавал своите служители, които бяха установени, че са счупили стъклата на Македонския културен клуб в Благоевград.

„В изявленията се говори за война, но не знам за каква война става въпрос. Уверявам ви, че областния управител не е обявявал война на която и да е община в Област Благоевград. На територията ни има 14 общини“, подчерта той.

Христов добави, че поводът за връщането на решението за Индустриалната зона в Зелен дол е неправилна процедура.

„Възможността, която е дадена в закона на областния управител, е да връща решения, за да могат те да бъдат коригирани. Точно и ясно е указано какво да се направи, за да може Общински съвет да коригира решението. Преди няколко часа при мен беше един от кметовете на голяма община, който търсеше съдействие от областния управител за решаване на проблем. Търсеше чрез разговор. Комуникация чрез медиите не решават проблемите на хората. Вместо да седим с колежката, редно беше да седим с кмета и заедно да дадем решения. Областният управител не враг на община Благоевград“, коментира той.

Г-жа Александрова, която е старши експерт в дирекция „Административен контрол“ обясни, че в конкретния случай, преди да се промени собствеността на имотите, е трябвало да се промени тяхното предназначение. „В случая това не беше направено. Това е основната причина“, каза тя.

Областният управител допълни, че на извънредната сесия на Общински съвет са приети три решения – за създаване на общинско дружество, а с второто решение Общински съвет е променил характера на собствеността. Той не казва, че тези земи ще станат част от Индустриалната зона. Просто се променя характера. Даваме указания да се извърви процедурата“, уточни той. \ e-79

Стоян Христов коментира, че идеята на възможността, която дава закона за връщането на решения е за да се коригират допуснати пропуски.

Добавете Вашия коментар

TOP