Областният управител на Благоевград: Следим нивото на всички реки

18 Април 2024 | 10:57
0 коментара
Общество
Благоевград
Областният управител на Благоевград: Следим нивото на всички реки
Министерството на околната среда и водите издаде предупреждение за опасно покачване на речните нива. Най-обилни валежи през последните 24 часа паднаха в Югозападна България.

Най-сериозно е повишението на нивото на реките Искър, Струма и Осъм. Основните течения вече се оттичат и се очаква реките да се върнат към обичайните си нива. Най-значителните валежи в Западна България са в Кулата – 85 л/кв.м, в Мелник – 56 литра, в Ковачевица – 64 литра, в София - 20 литра.

Следи се нивото на водата във всички речни корита - не само по течението на Струма и Места, но и по притоците им. Голяма част от тях минават или през самите населени места, или в непосредствена близост до тях. Това заяви в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Мария Димова, областен управител на Благоевград. Тя добави, че е провела разговор с представители на всички общини и навсякъде положението е спокойно.

"Следим ситуацията на територията на областта. Координираме действия с представители на институции. През изминалата и тази седмица междуведомствена комисия проверява проводимостта на речните корита, както и съоръженията по течението на реките. Няма подадени сигнали за проблеми на територията на областта", добави тя.

Добавете Вашия коментар

TOP