Областната управа в Благоевград с приз за прозразчност

29 Септември 2019 | 15:52
0 коментара
Култура

Признание за прозрачността в работата си получи днес Областна управа-Благоевград. Почетна грамота за институция, която организира най-добре предоставянето на информация зда граждани, получи заместник областният управител на Благоевградска област – Антоанета Янчева.

Официалната церемония се проведе в Литературен клуб „Перото” в НДК в София. Отличието й връчи изпълнителтият директор на ПДИ – Гергана Жулева. „Благодаря за наградата, но искам да подчертая, че нашата ежедневна работа е да предоставяме информация на гражданите. Това е нормалното, а не отказът до информация. Награди, че си вършим работата, не се полагат. Но това пък означава, че все още има инстутиции в страната, които не изпълняват Закона за достъп до обществена информация”, сподели Антоанета Янчева. Наградата „Златен ключ” в тази категория спечели Сметната палата.

Фондация Програма достъп до информация за седемнадесети път връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва от 2002 г. насам 28 септември – Международния ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото. Не на последно място - да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация. Защото за ПДИ и нейните съмишленици информацията е кислородът на демокрацията.

33 номинации се бориха до последно за четири награди и две антинагради за Международния ден на правото да знам. Жури от юристи и експерти направи своя избор.

Кои са най-активните граждани, използвали правото си на достъп до информация?

Почетна грамота бе връчена на Свилен Димитров и неформалната група „Протест Силистра”. Наградата „Златен ключ” журито присъди на Светлозар Алексиев от София.

Как журналистите ползват Закона за достъп до обществена информация за репортажи и разследвания? В тази категория бяха дадени две почетни грамоти – на Александра Маркарян от OFFNews и на Лъчезар Лисицов от Flagman.bg. Носител на отличието „Златен ключ” стана Илия Вълков от списание „Клуб Z”.

Български хелзинкски комитет пък спечели „Златен ключ” в категорията „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация”.

Кои обаче бяха най-затворените институции, които не изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация?

„Срамота” бе присъдена от журито на Българската агенция по безопасност на храните, а антинаграда „Катинар” – на Министерството на околната среда и водите. На церемонията по-скоро очаквано нямаше техен представител. Никой не дойде и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, за да прибере друга антинаграда – „Вързан ключ”, заслужена за най-абсурден отказ за достъп до информация.

Добавете Вашия коментар

TOP