Облагородяват пространството около минералните извори в Рупите

11 Декември 2020 | 16:07
0 коментара
Общество

Община Петрич монтира нови три покрити с перголи пейки в близост до минералните извори в м. Рупите. Те са аранжирани с естествени цветя. Това се случва след разговори с посетителите на изворите, които поставят въпроса за осигуряването на по-добри условия в района. По-рано бяха монтирани пейки, изградиха се мостове за безопасно пресичане около изворите, има и съблекални за удобство на хората.

Целта е това място да бъде в приветлив вид, тъй като лечебната вода трябва да се използва от всички хора, които имат нужда. За съжаление експертни проверки на място са показали, че сондажите за минералната вода, три на брой, се намират в изключително лошо състояние. Два от тях са прокарани през 60-те години на миналия век, третият през 80-те. В тази връзка Общината е възложила изготвяне на работен проект за реконструкция на водовземните съоръжения с цел да бъдат запазени.

Находището за минерална вода „Рупите – м. Кожух“ е предоставено за безвъзмездно управление и ползване на Община Петрич през 2011 г. с решение на министъра на околната среда и водите. Находището включва три налични сондажа, единият е мониторингов, а дебитът на другите два е общо 25л/сек. Има издадени три разрешителни на този етап за водовземане от сондажите – общо за трите 1,32 л/сек, което сочи, че няма опасност за лечебните минерални извори, ползвани сега от хората.

Добавете Вашия коментар

TOP