Обиди и наказания в пленарна зала по време на дебатите за бюджета

07 Ноември 2018 | 07:09
0 коментара
Политика

 Дебатите по първо четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) доведоха до високо напрежение в пленарна зала. Стигна се дори до обиди и налагане на дисциплинарни наказания на депутати.

Причина за това стана изказването на народният представител от ГЕРБ и председател Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, който упрекна депутатите от БСП за това, че не са се регистрирали в началото на пленарното заседание, но след наличието на кворум са влезли в зала.

„Влязохте като мишки тук, за да се регистрирате“, заяви Кирилов от парламентарната трибуна, което предизвика бурните реакции на депутатите от опозицията. На това реагира народният представител от БСП Георги Свиленски, който поиска на Кирилов веднага да му бъде наложено наказание, защото с думите си е обидил цяла парламентарна група, избрана с гласовете на 1 млн. български граждани. След поредица от словесни престрелки Данаил Кирилов само поиска да му бъде наложено наказание.

„По-скоро исках да кажа мишлета, а не мишки“, заяви той при повторното си излизане на трибуната, което предизвика нова вълна от недоволство. Напрежението в залата стана причина думата да вземе председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Да ходим или да не ходим на работа е въпрос на личен, морален и граждански избор“, коментира тя, визирайки взетото по-рано решение на депутатите, които не са присъствали на поименната проверка, да не се признават транспортните разходи по бюджета на Народното събрание, което бе сред поводите за напрежение в зала.

Междувременно председателстващият заседание Емил Христов заяви, че ще постави въпроса с налагането на наказание на Данаил Кирилов за думите му на Председателски съвет и ще приеме това, което той реши.

„Вие водите пленарното заседание като мишка“, контраатакува Цветан Топчиев от социалистите по адрес на Емил Христов. За да тушира напрежението Данаил Кирилов поднесе извинение към колегите си са направеното от него сравнение и потвърди, че е готов да поеме определеното му наказание. За оскърбителните доми той получи наказание „Забележка“, а същото бе определено и на Цветан Топчиев.

За разлика от Кирилов той не се извини от парламентарната трибуна, но заяви, че ще направи това в частен разговор с Емил Христов. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP