Обединение грабна апетитната поръчка от 9 млн. лв. в малката община Кресна

15 Юни 2022 | 17:19
1 коментара
Общество
Обединение грабна апетитната поръчка от 9 млн. лв. в малката община Кресна

ДЗЗД „Кресна 22“ спечели със 100 точки и цена от 7 477 842,72 без ДДС, или 8 973 411.26 лв. с ДДС, най-скъпата обществена поръчка през последните години в малката община Кресна. Тя е за междуселски път от 3686 м от Кресна до с. Влахи, в което към 15 март 2022 г. бяха преброени 13 жители.

Сдружението на „Хидростроителство“ ООД с управител Васил Попов и с регистрация в с. Врана, „Юпи транс 2015“ ЕООД на Анна Милова от гр. Нови Искър и „Хидро инженеринг“ ЕООД на бургазлията Иван Янгьозов спечели поръчката за строителството на пътя с ценова оферта, която бе с около 130 000 лв. по-ниска от прогнозната цена от 7 608 476 лв. без ДДС.

На второ място остана „Мега Хидрострой“ ЕООД на Зоран Костов от гр. Божурище, което миналата година бе поканено да укрепи свлачището над благоевградския парк Бачиново срещу 4,5 млн. лв. Фирмата бе пресметнала, че пътят от близо 4 км до почти обезлюденото кресненско селце ще й струва 7 556 124, 53 лв. лв., заради което получи 99,59 точки.

Комисията по избор на изпълнител отстрани другия участник в надпреварата – популярната „БГ Ленд ко“ на благоевградчанина Велимир Магурев. Любимият строител на ГЕРБ, който преди дни спечели първата голяма поръчка за годината на Агенция „Пътна инфраструктура” и с това потвърди тезата на опозицията, че нищо в МРРБ не е променено и строителните акули са едни и същи, независимо от това кой управлява страната, не можа да пробие в управляваната от БСП община Кресна. „БГ Ленд ко“ отпадна поради неизпълнение на доста от критериите за възлагане на поръчката. Например в работния план фирмата обяснила, че по време на строителството ще осигури „адекватно водоснабдяване“ на обекта, макар че в конкретния случай тази технология е невъзможна, защото няма как пътят да бъде свързан с водопровод, в списъка на основните материали Магурев пропуснал да посочи снабдителите, които ще доставят трошен камък, и т.н.

От поръчката отпадна и мощната „Грома холд“.

ДЗЗД „Кресна 22“ се е задължила в сключения вече договор с кмета Николай Георгиев да ремонтира пътя за 180 работни дни, като гаранцията му ще е само 2 г.

Ремонтът ще започне след изтичане на сроковете за обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията, а такова почти сигурно ще има предвид високата стойност на обекта – по над 2 млн. лв. на 1 км, които ще бъдат извадени от държавния бюджет.

От хазната са заделени още 69 900 лв. без ДДС за фирма, която да упражнява строителен контрол на 4-километровия път. По тази обществена поръчка са подадени 7 оферти, ценовите предложения са между 40 999,01 лв. /ДИД-Консулт Инжинеринг Груп ЕООД на Иван Илиев от Банско/ и 67 400 лв /„ИВТ консулт“ ЕООД на Георги Георгиев от София/, но още няма избран изпълнител.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

за Страсбург сте публикува:
16 Юни 2022 | 14:58
Фирма от Варна ще ремонтира 4 км път до 13 жители за 9 милиона лева в намиращото се на 550 км село Влахи. Явно така ще да се бори корупцията. Голяма промяна, няма що

Добавете Вашия коментар

TOP