НСО ще пази и важни за "властта в републиката" лица

30 Юли 2015 | 01:13
0 коментара
Общество
НСО ще пази и важни за властта в републиката лица

Поредна скандална разпоредба се появи в новия Закон за Националната служба за охрана (НСО).

С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът прие, че държавна охрана ще могат да получат "лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в републиката". Това ще става при конкретна заплаха, определена от спецкомисия. Този текст замени не по-малко неясната разпоредба в първоначалния проект, според която гардове на НСО могат да обслужват "лица, свързани с националната сигурност, финансовата и икономическата стабилност на държавата", пише "Сега".

Противоречивата идея предизвика скандал в мнозинството, след като реформаторите и Патриотичният фронт заподозряха, че предназначението й е да обслужи бивши партийни лидери. "Май се превърнахме в сарайска държава. Ако се приеме текстът, ще узаконим охраната на главния хидролог на България, чието главно занимание е да гуляе", коментира Валентин Касабов (ПФ). Десният Атанас Атанасов поиска обхвата на разпоредбата да се ограничи само до лица, които не разполагат със собствени средства за охрана. "Ако разполагат с такива или представляват съответни общности, НПО, вероизповедания, които имат средства да осигурят охрана, не бива държавата да плаща за това", аргументира се той. Колегата му Петър Славов пък настоя, ако текстът се приеме, да се обявяват публично основанията, на които се предоставя охраната. ГЕРБ и ДПС обаче отхвърлиха и двете предложения.

Депутатите на Бойко Борисов също позволиха на бивши премиери и председатели на парламента да ползват специализиран транспорт от НСО в продължение на 4 г., след като са напуснали държавната служба. Досега действалият подзаконов регламент им отпускаше коли само за 1 г. "Давате 4 г. безплатен транспорт на Орешарски и Близнашки", разкритикува герберите Атанас Атанасов, но думите му останаха без последствия. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP