НСИ отчете първи месечен спад на цените в България

15 Юни 2023 | 07:01
0 коментара
Общество
България
НСИ отчете първи месечен спад на цените в България

За първи път от две години насам в България беше регистриран спад на потребителските цени на месечна база. Това сочат данните на Националния статистически институт за май.

На месечна база има дефлация от 0,1%, докато на годишна - спрямо същия месец на предходната година, инфлацията се забавя до 10,1%.

За сравнение през септември миналата година тя достигна връх от 18,7% на годишна база.

През май 2023 г. спрямо предходния месец са се понижили цените на стоките и услугите в следните потребителски групи: развлечения и култура - намаление с 3.4%; транспорт - намаление с 2.5%; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.4%; съобщения - намаление с 0.3%.

Поскъпване на месечна база е отчетено при алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 1.1%; облекло и обувки - увеличение с 1.0%; здравеопазване - увеличение с 0.5%; хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.5%; образование - увеличение с 0.4%; ресторанти и хотели - увеличение с 0.3%; жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - увеличение с 0.1%.

Освен това през май 2023 г. е регистрирано увеличение на цените на лекарствените продукти с 0.6%. Цените на лекарските и стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 1.0 и 0.1%.

Хармонизираната спрямо еврозоната инфлация на през май е 8,6% на годишна база, като на месечна потребителските цени се понижават с 0,2%. Този показател е важен, тъй като е едно от техническите изисквания за приемането на еврото от България.

Източник: НСИ

Добавете Вашия коментар

TOP