НС с нови правила: В залата само 1/4 от депутатите, гласуват на групи

03 Април 2020 | 16:05
0 коментара
Политика

НС ще има нови правила за работа, след като преди ден стана ясно, че трима депутати са с положителни проби за коронаврус.

Това става възможно с поправки, внесени от ГЕРБ, в решението на НС за работата на парламента при извъредното положение. След почти един час дебати, текстовете бяха гласувани с 19 гласа "за", само 54 "против" и без нито един "въздържал се".

Така се предвижда по време на извънредното положение регистрацията да става 1 час по-рано, а в дебатите в залата да участват само изказващите се депутати, както и членовете на ресорната комисия. В залата обаче не трябва да бъдат повече от 1/4 от депутатите, което е около 60 души.

При гласуванията, депутатите ще  бъдат разделяни на две групи, които ще дават своя вот последователно чрез електроната им система. Това не може да бъде по-рано от 30 минути след края на разискванията.

Срокът за применане на предложения между първо и второ четене ще е до 24 часа.

Когато става дума за закони на второ четене, то гласуването ще става глава по глава, раздел по раздел, или текст по текст, а схемата на депутатите е същата.

Законите ще се разпределеят само на една комисия в НС.

Ваканцията също няма да се прилага по време на извънредното положението.

По време на дебатите зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП обяви, че партията на подкрепя това решение, тъй като парламентът е абдикирал и няма да заседава дълго време, т.е. докато трае извънредното положение. "От върховна институция на републиката вие превърнахте Народното събрание в институционален придатък на министър-председателя", каза Вигенин. 

Според Йордан Цонев от ДПС пък има възможност парламентът да работи и дистанционно.

Дебатите за работата на НС обаче се отлониха към депутатските заплати и парийните субсидии. От ГЕРБ разкритикуваха БСП, че още не са върнали надвзетата субсидия от предишни години. По-късно се разбра, че замразяването на заплатите ще бъде гласувано в понеделник.

ГЕРБ възнегодува срещу твърденията на БСП, че именно упарвлявщите са докарали положението в България до заем от 10 мрд. лева. "Може би е истина и, че ГЕРБ докара коронавируса в България", каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя поясни, че досега излишъкът в бюджета е над 1,250 млрд. лева. Александър Ненков пък посочи, че държавата е в добро финансово положение и то благодаение на управленито на кабинета на Бойко Борисов.

Добавете Вашия коментар

TOP